Guvernul României speră ca, prin gazele din Marea Neagră, țara noastră se va lipsi definitiv de aprovizionarea cu gazele rusești, într-o perioadă în care toată Europa „fierbe.”
Directorul general al Black Sea Oil and Gas (BSOG), Mark Beacom, a anunțat că exploatarea gazelor din Marea Neagră implică multe riscuri, în special când Rusia, de patru luni de zile, continuă să atace Ucraina în așa-zisa „operațiune specială.”
„Există cu siguranță un impact: au fost detectate mine în apropierea platformei noastre, avioane și nave de război trec pe lângă ele”, a declarat Beacom, potrivit hotnews.ro.
Ciucă spune că toate lucrurile merg bine… Securitatea energetică a României este pe mâini bune
Premierul României, Nicolae Ciucă, a salutat acest prim pas al companiei deținută de Carlyle International Energy Partners privind extragerea gazelor din Marea Neagră.
Compania a început în urmă cu două săptămâni forajul în câmpurile submarine, fiind primul proiect dezvoltat în sectorul românesc al Mării Negre în ultimii 30 de ani. Platforma sa de furaj furnizează zilnic 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, mai bine spus 10% din necesarul de gaz al țării noastre.
Beacom a mai precizat că infrastructura de ultimă generație, construită de compania sa, va fi utilizată și pentru viitoarele proiecte de gaz pentru dezvoltarea energiei regenerabile în Marea Neagră.
BSOG deține două concesiuni la aproximativ 120 km în largul coastelor românești, o parte din care, în mod ironic, a fost atribuită Bucureștiului în 2009 de către Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, punând capăt unei vechi dispute cu Ucraina.
Chiar dacă țara noastră dispune de rezerve onshore și offshore, Guvernul mereu a apelat la Rusia, în timpul iernii, pentru a-și acoperi aproximativ 20% din consum.
„Dacă vrem să câștigăm împotriva rușilor, avem nevoie de energie. Impactul asupra modului nostru de viață va fi extrem de important”, a declarat Thierry Bros, expert în energie și climă la Sciences Po Paris.
Citește și articolul: Mintea românului de pe urmă. De ce unii parlamentari s-au opus de-a lungul timpului Legii offshore