Italia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, motiv pentru care autoritățile au decis să ia măsuri drastice pentru limitarea efectelor. Astfel, primarii localităților din zonele cele mai afectate ale Italiei au decis golirea fântânilor arteziene şi au interzis irigarea grădinilor din curțile caselor, potrivit ntena3.ro.
De asemenea, în unele oraşe s-a decis chiar limitarea consumului apei în saloanele de înfrumuseţare
Primarii au cerut limitarea consumului de apă la coafor și frizerie, recomandând spălarea doar o singură dată a părului clienților, care să fie clătit repede. Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi de până la 1000 de euro. Ministrul Politicilor Agricole a anunțat că dacă nu va ploua în cel mai scurt timp, se va trece la restricționarea apei menajere, în timpul zilei, în foarte multe regiuni din nordul și centrul Italiei. Ploile înregistrate în Italia sunt cantitativ cu 40-50% mai reduse comparativ cu media ultimilor ani, pe vârfurile munților Alpi cantitatea de zăpadă fiind cu peste 70% mai mică.
Seceta afectează rapid o parte tot mai mare din Italia, fiind foarte multe râuri și rezervoare care au secat
Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență din cauza caniculei, încercând să elibereze fonduri pentru a face față crizei tot mai mari de apă, asociațiile agricole avertizând că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.„O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigații ANBI. Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice, se află aproape de un minim record, nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei scăzând accelerat. Nivelul râului Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s a înjumătățit.
Asociația CFA România: În 2040, populaţia României de peste 65 ani o va depăşi pe cea sub 24