Un consum mai redus de carne de carne de vacă și lactate la nivelul Uniunii Europene ar putea conduce la scăderea nivelului emisiilor de metan. Astfel, dacă un procent de 10 % din europeni vor renunța la aceste produse, emisiile de metan s-ar reduce cu 34 %, potrivit digi24.ro. Acest lucru ar presupune implicit și o reducere a șeptelului la nivelul țărilor Uniunii Europene. Potrivit raportului realizat de firma de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation, Uniunea Europeană „va avea dificultăţi” în respectarea angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră.
Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură este un subiect care nu a fost discutat în Europa, guvernele preferând să ia măsuri pentru reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri.
„Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţină carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE”, a declarat Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.
Emisiile de metan provenite de la bovine ar urmă să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030. O trecere la o dietă care să includă mai puţină carne ar conduce la o reducere de 30-38%, arată studiile. Sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din Uniunea Europeană, iar măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.
Noua Zeelandă a anunțat că are în plan să impoziteze gazele produse de oi și vaci, în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Ar fi prima națiune care taxează fermierii pentru emisiile de metan de la animalele pe care le dețin. Aproape jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale țării provin din agricultură, în principal metan. Cu toate acestea, emisiile agricole nu au fost incluse anterior în schema de taxare a emisiilor din Noua Zeelandă.
Uniunea Europeană versus Google, Facebook și Twitter