România va avea o producție de grâu mai mică comparativ cu anul trecut, din cauza secetei, avertizează Departamentul pentru Agricultură al SUA, potrivit economica.net. Comparativ cu estimările din luna mai, se înregistrează un minus de 0,1 milioane de tone. Acest lucru înseamnă că la sfârșitul anului comercial 2022/2023, producția ar putea fi mai mică cu 1,1 milioane de tone.
Cum va afecta seceta producția de grâu în Europa
Din cauza secetei prelungite din Franța, Spania, România și Ungaria, analiștii USDA au revizuit în minus estimările privind producția de grâu din UE, chiar dacă Germania ar putea compensa o parte din scădere. Potrivit estimărilor din iunie, producția de grâu a statelor membre pentru anul de comercializare 2022/23 va fi de 136,1 milioane de tone, mai mică cu 0,4 milioane de tone față de luna trecută, cu 2,3 milioane de tone (2 %) față de ultimul an. Producția va fi cu 3 procente peste media ultimilor cinci ani, care a fost de 132,7 milioane de tone.
„În condițiile în care domină condițiile calde, grâul se dezvoltă cu aproximativ o săptămână mai devreme decât în mod normal în majoritatea regiunilor din Europa. Cu toate acestea, umiditatea solului este limitată în mare parte din Europa”, se mai arată în raportul USDA.
România ar putea produce 9,3 milioane de tone de grâu, cu 0,1 milioane de tone mai puțin decât se estimase în luna mai și cu aproximativ 1,1 milioane de tone ( 10,8%) mai puțin decât în 2021, un an bun pentru agricultură locală.
România a produs anul trecut 10,4 milioane de tone de grâu.
Producția este cu 4 milioane de tone mai mult față de 2020 România fiind al patrulea producător european, după Franța, Germania, Polonia. România a avut de câștigat în urma Brexitului, deoarece Regatul Unit produce anual peste 14 milioane de tone. Din cauza secetei, producția Franței a scăzut de la prognoza din mai cu 0,3 milioane de tone, cea a Spaniei cu 0,2 milioane de tone, iar a Ucrainei, ca și a României, cu 0,1 milioane de tone. Producția Germaniei va crește cu 0,3 milioane de tone, până la 22,4 milioane de tone.
Suprafața recoltată de pe teritoriul european este estimată la 24,1 milioane de hectare, fiind neschimbată față de luna trecută, dar mai mică cu 0,1 milioane de hectare față de anul trecut, dar în creștere cu 0,2 milioane de hectare față de media ultimilor cinci ani. Randamentul este estimat la 5,65 de tone la hectar (t/ha), cu 1% mai puțin decât anul trecut.