Coronavirusul, salariile mici și condițiile de muncă dificile au afectat grav turismul din Spania, care se confuntă cu o criză de personal fără precedent. De la Insulele Baleare până la Costa Brava, toată industria hotelieră spaniolă se lovește de această problemă, care se întâlnește și în alte alte țări europene, potrivit g4media.ro.
Potrivit organizațiilor patronale, în Pirinei sunt vacante 50.000 de locuri de muncă.
Situația este una paradoxală, deoarece rata șomajului din această țară este de 13,65%, printre cele mai ridicate din OCDE. Situația este „generalizată” și nu poate fi rezolvată decât prin „reforme majore”, a declarat Emilio Gallego, secretarul general al organizației patronale Hosteleria de Espana, care cere „un plan de urgență”.
Guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez a anunțat la începutul lunii iunie că relaxează regulile de primire a lucrătorilor străini. Executivul, prin vocea ministrului Muncii, Yolanda Diaz, a invitat patronii din acest sector să facă mai multe eforturi în privința salariilor. Mesajul i-a nemulțumit pe unii proprietari de restaurante din Benidorm, care au convenit cu sindicatele o creștere a salariilor de 4,5%.
„Dacă problema ar fi fost salariile, ar fi fost ușor de rezolvat: cei care plătesc mai mult ar fi avut mai mulți angajați”, spune Alex Fratini.
„Când nu este nimeni, nu este nimeni”, a spus Angela Cabanas, adăugând că a oferit „până la 2.000 de euro pe lună” pentru a găsi un lucrător sezonier pentru bucătăria localului său. Ea a decis să deschidă doar barul în această vară. „Este o decizie drastică, dar nu am de ales”, spune Angela Cabanas, precizând că este „descurajată”.
Francisco Giner, delegat al sindicatului Comisiilor muncitorești (CCOO) și angajat al unui hotel din oraș, a declarat că Covid-19 nu a făcut decât să evidențieze problemele care existau deja, cum ar fi „salariile mici” și „condițiile de muncă adesea dificile”.
În timpul carantinelor, „mulți și-au dat seama că nu mai vor să facă aceste meserii”, ritmul din industria hotelieră și restaurantelor fiind „intens” și „greu de conciliat cu viața de familie”, spune sindicalistul.
Lucia Camilia, o fostă chelneriță, denunță „precaritatea” sectorului. „Lucrăm în weekenduri, ratăm zilele de naștere” și, în final, „nu ne simțim apreciați”, a declarat aceasta.
Diego Salinas, directorul Asociației Barurilor, Restaurantelor și Cafenelelor din Benidorm (Abreca), estimează că există 1.200 de posturi neocupate, „mai mulți factori” contribuind la această situație, cum ar fi constrângerile de timp ale sectorului turistic, lipsa de formare și impactul pandemiei. „În cazul Covid, mulți angajați au plecat și nu s-au mai întors pentru că și-au găsit de lucru în altă parte”, explică el.
Haos la Tesla: Nivelul de CO2 din mașinile lui Elon Musk este deosebit de periculos pentru pasageri