Zvonurile privind candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu la Primăria Capitalei sunt de azi certitudine. Liderul ALDE a ieșit într-o conferință de presă pentru a confirma că este alesul formațiunii pentru alegerile locale din această toamnă, explicând succint de ce s-a întâmplat acest eveniment. „Astăzi am avut o reuniune a organizației și am luat decizia să îmi depun candidatura pentru Primăria orașului București”, și-a început discursul Tăriceanu, subliniind că decizia are la bază trei argumente principale. Toate au legătură cu ideologia liberală, despre care Tăriceanu spune că nu mai există pe actuala piață politică, cu o singură excepție: a sa.
„Am constatat că în București nu e niciun candidat liberal – Nicușor Dan nu are un profil liberal, faptul că e susținut de PNL e cu totul altceva”, crede liderul ALDE. Totodată, Tăriceanu a spus că planează îndoieli serioase chiar și asupra profilului liberal al PNL. Plus că, a lăsat să se înțeleagă liderul ALDE, a luat această decizie de a candida pentru a veni în ajutorul bucureștenilor care vor să voteze un liberal și nu au pe cine. „Sunt de 30 de ani liberal și cred că acesta este al doilea argument, având în vedere că trecem printr-o perioadă grea și nu este timp de experimente, e nevoie de oameni cu experiență, cu greutate”, a spus acesta.
Al treilea argument este acela că are „o responsabilitate și o obligație” față de colegii săi și organizațiile ALDE din țară, pe principiul că „un lider stă alături de soldați în luptă, pe câmpul de bătălie”.
Nu este prima dată când Tăriceanu pune la încercare opinia electoratului din București. În 1992, acesta a vrut să fie primar general ca reprezentant al PNL-Aripa Tânără, fără prea mare succes. Partidul fusese fondat chiar de Tăriceanu, împreună cu Dinu Patriciu și fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman. După ce a rezolvat cu PNL-Aripa Tânără, în 1993, Tăriceanu a revenit la PNL (cel bătrân) și a fost recompensat cu funcția de vicepreședinte (1993-2004). A fost ulterior prim-ministru al României (până în decembrie 2008), dar și președinte al PNL din 2005 până în 2009. Din anul 2015 a devenit președintele ALDE, formată prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator, care din 2016 a devenit partid membru în coaliția guvernamentală condusă de PSD. Poate și de aici, din activitatea politică, i se trage și experiența cu principiile liberale. Ar mai fi de spus că, totuși, Tăriceanu a avut ceva succes cu candidatura de la alegerile prezidențiale din 2014, când în primul tur a obținut 508.572 voturi din numărul total de 9.723.232, clasându-se astfel pe locul 3 din 14, cu 5,36% din toate voturile exprimate și validate. Adică undeva la aceeași încredere pe care ALDE ar avea-o în acest moment din partea electoratului, potrivit lui Tăriceanu.