O fetiță de 12 ani va fi îngrijită de doi tați, au decis judecătorii. Magistrații au fost de acord ca atunci când tatăl natural este plecat la muncă în străinatate, de creșterea ei să se ocupe fratele mai mare, potrivit presshub.ro.
Tatăl fetiței, pledoarie în favoarea fiului lui
Magistraţilor Judecătoriei Răducăneni li s-a cerut să decidă dacă o fată din Costuleni poate avea doi taţi, după ce C.B. s-a adresat Judecătoriei Răducăneni solicitând delegarea autorităţii părinteşti asupra fetiţei sale de 12 ani către fiul său mai mare. Bărbatul a spus că îşi îngrijeşte singur cei trei copii, fiind în proces de divorț cu soţia lui, care este plecată în Franţa. Bărbatul va pleca și el în Italia timp de trei luni, pentru a-şi putea întreţine familia. C.B. a spus că şi dacă ar munci în ţară, nu ar putea ajunge acasă mai des de o dată pe lună.
C.B. a mai fost plecat în străinătate în aprilie, timp în care fiul său mai mare a avut grijă de copilă. Tânărul a mai avut grijă de frații săi, el lucrând în sat, ca vânzător. El a arătat că atunci când el este la serviciu, sora lui poate rămâne în grija celuilalt frate, în vârstă de 18 ani. La Judecătorie a fost audiată şi fata, elevă în clasa a V-a, ea spunând că se înţelege bine cu fratele ei.
Ce spune legea în astfel de cazuri
Legea permite ca, în anumite situaţii, autoritatea părintească asupra minorului să fie preluată de o rudă, cu aprobarea instanţei şi în limitele stabilite de aceasta. Judecătorii din Răducăneni au aprobat cererea lui C.B., stabilind că până în septembrie fiul său să fie tatăl copilei. Potrivit deciziei judecătorilor, fiul lui C.B. va trebui „să crească minora, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea fizică, psihică şi intelectuală a acesteia, să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea i le recunoaşte, să asigure dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială a copilului în mod armonios, să supravegheze minora, să informeze minora despre toate actele şi faptele care ar putea-o afecta şi să ia în considerare opinia acesteia, să întreprindă toate măsurile necesare pentru protejarea drepturilor minorei şi să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice care exercită atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a minorilor”.
Magistrații au fost de acord ca atunci când tatăl natural este plecat la muncă în străinatate, de creșterea ei să se ocupe fratele mai mare. Tânărul va avea şi dreptul de a lua anumite măsuri disciplinare faţă de copil, dar cu respectarea demnităţii sale şi fără să primejduiască dezvoltarea fizică, intelectuală, morală ori sănătatea acestuia că şi dreptul de a cere înapoierea copilului de la orice persoană care îl ţine fără drept, dacă situaţia o impune.
Ministrul Mediului, acuzat că ascunde situația reală privitoare la tăierile ilegale de pădure