Sistemul de impozitare din România ”nu se va schimba curând”, a declarat președintele Klaus Iohannis, care i-a asigurat pe români că nu trebuie să se neliniștească din cauză că ”mâine se schimbă sistemul și trebuie să plătească mai mult”. Potrivit președintelui Iohannis, există discuții în coaliție, dar nu s-a luat o decizie pe acest subiect. „Se discută despre impozitul progresiv ”mai mult la televizor, decât în coaliție”, a spus Klaus Iohannis.
”Discuții evident că sunt și e ușor de înțeles de ce, bugetul de stat trebuie să suporte toate subvențiile, toată lumea caută venituri în plus, dar la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va schimba curând. Românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult. Discuțiile care se poartă, nu neapărat cu titlul de noutate, dar se poartă mai mult la televizor decât în coaliție”, a subliniat Iohannis.
Impozitarea progresiiva, în viziunea lui Marcel Ciolacu
- Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat un model de impozitare progresivă prin care contribuabilii ar urma să aibă posibilitatea să investească diferența de impozit ce trece peste cota actuală de 10% în anumite domenii, precum locuințe, pensii private, asigurări, after-school pentru copii. „Orice societate îți dorește o clasă de mijloc cât mai dezvoltată și cât mai largă. Mi-aș dori să venim în primul și primul rând cu anumite deduceri la impozitul pe venit la cei cu venituri foarte mici și cu deductibilitate foarte largă și deduceri pentru clasa medie – pentru învățământ, pensii private, after-school, asigurări de sănătate. Astfel împingi să dezvolți și serviciile”, a spus Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că îşi menţine părerea în privinţa introducerii unui impozit progresiv, nu anul acesta, dar să fie stabiliţi paşii care ar trebui făcuţi în acest sens.„ Eu îmi menţin părerea că trebuie introdus un impozit progresiv, nu anul acesta, stabilit care sunt paşii de făcut. O să vă dau câte argumente doriţi în această susţinere. Ne uitam, cred că aseară, pe o hartă – deci, au mai rămas Rusia, Estonia, Groenlanda, Mongolia, deci numai state foarte mari şi foarte dezvoltate au rămas cu cota unică. (…) Haideţi să vedem ce iese de la grupul de lucru, asta înseamnă să lucrezi într-o coaliţie şi să ai eficienţă” a declarat Ciolacu, la Parlament.