Magistrații de la Tribunalul București au amânat miercuri, pentru 25 august, pronunțarea sentinței în dosarul Loteria I, în care inculpat este și omul de afaceri George Copos. Dosarul Loteria I este în faza de apel, după ce, în ianuarie 2013, Judecătoria Sectorului 2 l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

În același dosar, Roza Gilio Giuzepe, Ioan Stelian Rațiu și Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Române, au primit sentinţe de câte patru ani de închisoare cu executare, iar Gabriel Rogoveanu — trei ani de închisoare cu executare. Instanța i-a obligat atunci pe George Copos și Roza Gilio Giuzepe (ambii în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Ana Electronic SA și SC Romtur GM Impex SRL), Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu la plata către ANAF a sumei de 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale și la plata tuturor obligațiilor fiscale accesorii (majorări, penalități și dobânzi).

Fostul patron al clubului Rapid a fost trimis în judecată pe 6 iunie 2006, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacții realizate cu Compania Națională Loteria Română. În acelaşi dosar au mai fost trimiși în judecată Roza Gilio Giuzepe, cetățean român, acționar la societățile Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic director la RomTour GM Impex SRL, membru fondator al Fundației „ProRapid”, și Ioan Rațiu Stelian, administrator la Transilvania International SRL. Totodată, au fost deferiți justiției Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației „ProRapid”, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la Euroest Invest SRL.

În anul 2004, Loteria Română a achiziționat din surse proprii, din rețeaua Ana Electronic, 38 de spații comerciale, cu suprafața totală de 6.786 mp, în valoare de 5,1 milioane de euro, respectiv 746 euro/metru pătrat. Potrivit anchetatorilor, George Copos, în calitate de asociat și presedinte al Consiliului de Administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza Gilio Giuzepe și cu sprijinul lui Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39 milioane de lei (peste un milion de euro, la cursul de schimb de la acea dată).

Articolul precedentRadu Mazăre se vaită că nu mai are bani
Articolul următorGigi Neţoiu şi MM Stoica cer revizuirea pedepselor.