Situație șocantă în Defileul Jiului. Șoferii aruncă sticle cu urină pe geamul autovehiculelor, lucru care pune în pericol sănătatea publică, anunță autoritățile locale. Defileul Jiului este un parc național vizitat de foarte multe persoane, autoritățile făcând apel la conducătorii auto să fie civilizați.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova (DRDP), este vorba în principal de șoferii care lucrează pentru firme de transport și care trebuie să ajungă la destinație la o anumită oră. Aceștia că nu mai au timp să mai oprească pe drum, să caute o toaletă, iar din acest motiv folosesc sticle.
Pericol pentru sănătatea publică
Atunci când conduc mașinile, șoferii aruncă recipientele pe marginea șoselelor.
„Este o situație care deja devine un pericol pentru sănătatea publică. Sunt recipiente, sticle cu urină pe care le strângem din Defileul Jiului. Oamenii noștri au echipament de protecție și mănuși, însă nu este posibil așa ceva. Se face în sticle și se aruncă pe geam direct. Nici măcar la pubele nu sunt lăsate sticlele. Vorbim despre civilizație. Eu cred că vorbim de un pericol pentru sănătatea populației. Este un Parc Național vizitat de foarte multe persoane. Nu mai spun de imagine. Facem un apel să nu mai facă acest lucru”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova. Pe Defileul Jiului se desfășoară săptămânal un program de igienizare. Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu intervine de două ori pe săptămână în Defileul Jiului pentru a face igienizări. Aici se află Parcul Național „Defileul Jiului”, dar și una din cele mai cunoscute mănăstiri din țară, cea de la Lainici.
Parcul Național Defileul Jiului este o arie protejată de interes național , situată în sud-vestul țării, pe teritoriile județelor Gorj și Hunedoara.
În arealul parcului se află Mănăstirea Lainici, o mănăstire ortodoxă de călugări construită în anul 1817. Lăcașul de cult poartă hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Parcul este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag (Fagus sylvatica) și gorun (Quercus petraea), în asociere cu carpen (Carpinus betulus) sau frasin (Fraxinus). Flora stratului ierbos are în componență peste 550 de specii cormofite și peste 140 de talofite (specii cu un singur tal, cu înmulțire prin spori). Fauna este bine reprezentată de mamifere, păsări, amfibieni, reptile, pești și insecte.
Inițiativă anti-poluare: 100.000 de arbori vor fi plantați în Cluj