Majoritatea şantierelor de construcţii de pe litoralul Mării Negre (98%) nu respectă legislaţia de mediu, susţine Garda Naţională de Mediu (GNM), într-o postare pe Facebook. Cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor. În urma controalelor efectuate de către comisarii de mediu, în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1,392 milioane de lei.
Concluzii îngrijorătoare
„98% din şantierele de construcţii de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022, nu respectă legislaţia de mediu”, menţionează Garda de Mediu.
Sancţiunile au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor, pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate, lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor, lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere şi neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii, aflate în depozite provizorii. Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate, din cadrul GNM, a afirmat că atunci când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea a litoralului, unde vântul este puternic o mare parte a anului, „există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora”.