Sursa: Facebook

Un avocat din Târgu Mureș este inculpat într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, fiind învinuit de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Deși cu ceva experiență în branșă, dat fiind că apare ca fiind înscris în Baroul Mureş din anul 2003, avocatul este acuzat că a găsit o metodă „neortodoxă” de a racola anumiți clienți, victime ale accidentelor rutiere.

Din ce se arată într-un comunicat DNA, totul a pornit în anul 2019, când avocatul, fie direct, fie prin intermediul a alte două persoane, au determinat un asistent medical din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, să-i permită accesul la unele informații nedestinate publicității referitor la identitatea și starea unor pacienți internați în unitatea medicală, care au fost victime ale unor accidente de circulație.

Între timp, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu asistentul medical în cauză, dar și cu alte persoane implicate direct în „rețea”. Printre acestea, și inculpatul care administra un anume Fond pentru Victimele Accidentelor Auto SRL-D, având ca obiect principal de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”, prin intermediul căruia se desfășurau litigiile ulterioare, pentru persoanele implicate în evenimentele rutiere. În realitate, Fondul pentru Victimele Accidentelor Auto SRL-D fusese înființat de fiica unuia dintre inculpați, acesta din urmă fiind administratorul de fapt, iar în timp în peisaj a apărut și avocatul.

Ulterior, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției, cei doi au pus la punct sistemul prin care să identifice victimele unor accidente de circulație, cu care să încheie diverse contracte de reprezentare sau acte notariale, în baza cărora să reprezinte aceste persoane, în schimbul unor comisioane, în relațiile cu societățile de asigurare la care erau asigurate autovehiculele implicate în accidente, cu scopul de a obține despăgubiri.

În baza informațiilor obținute în maniera de mai sus, inculpatul ar fi încheiat acte de reprezentare cu persoanele respective în scopul obținerii pentru sine, pe lângă onorariu, a unui procent semnificativ (20%) din valoarea despăgubirilor ce urmau să fie acordate victimelor de către societățile de asigurări, responsabile civilmente.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Barabasi Csaba, asistent medical și cu alți doi inculpați intermediarii avocatului, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii, comise sub forma autoratului și a instigării, de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cei trei inculpați ultim menționați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 10 luni și un an cu suspendare și interzicerea unor drepturi”, detaliază DNA.

În acordul la care se face referire se arată că asistentul medical ar fi primit, de la avocat și de la unul dintre intermediari, suma totală de 850 lei, precum și alte foloase sub formă de servicii de consultanță juridică de la avocatul inculpat.

Tot ca o recompensă pentru ajutorul dat, prin furnizarea informațiilor despre victime ale unor accidente rutiere aflate în spital, în cursul verii anului 2019, avocatul G. G. a asigurat asistența juridică a cumnatei inculpatului A. A., fără a încasa de la aceasta onorariul, pe care l-a stabilit la suma de 500 de lei, în acest fel avocatul intenționând să faciliteze pe viitor comunicarea de către asistentul medical a datelor privind identitatea și starea altor pacienți.

Conform declarației inculpatului A. A., acest gest al avocatului G. G. de a nu încasa onorariul cuvenit de la cumnata sa, a avut asupra sa efectul unei obligații de a continua colaborarea”, se mai arată în acord.

Articolul precedentGustul amar al despărțirii. Dacian Cioloș și lungul șir de dezamăgiri din USR  
Articolul următorCristian Popescu Piedone a reacționat după ce consilierii PSD și PNL au blocat reabilitarea termică a blocurilor din Sectorului 5 și bursele școlare: „Voi reușiți să faceți posibilul imposibil”