operatie
Operatie. Sursa foto: pixabay.com

 O femeie din Republica Moldova, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a beneficiat de un transplant de ficat de la un donator din România. Anunțul a fost făcut de către oficialii Ministerului Sănătății, care au precizat că pacienta se afla în stare extrem de gravă.

Este pentru prima dată când în Republica Moldova este transplantat un organ prelevat în România.

Aducerea în țară a grefei a fost posibilă deoarece a fost încheiat un acord în domeniul donării și transplantului de organe. Documentul a fost semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări. Echipa de transplant din Republica Moldova a fost anunțată sâmbătă de medicii de la Institutul Clinic Fundeni, București despre posibilitatea de a transporta în Republica Moldova un ficat prelevat de la un donator.

Până la aducerea organului în țară, chirurgii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au anunțat patru potențiali primitori despre faptul că pot beneficia de transplant de ficat. În urma realizării unui set de analize s-a stabilit că o singură persoană este compatibilă cu organul care urma să fie adus din România. 

Transplant realizat cu succes

Ficatul a fost adus în Republica Moldova de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, ulterior fiind transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde la scurt timp a fost transplantat pacientei. O echipă alcatuită din aproximativ 50 de lucrători medicali ,chirurgi, anesteziologi, medici din secția Terapie Intensivă, asistenți medicali, angajați ai Laboratorului clinic diagnostic al SCR „Timofei Moșneaga”, au participat la operația de transplant care a durat circa șapte ore. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes. Pacienta se simte bine, fiind transferată deja din secția Terapie Intensivă în secția Chirurgie hepatobiliopancreatică.

Alfred Laurentiu Mihai: ”PSD încurajează educația tinerilor”

Articolul precedentAlfred Laurentiu Mihai: ”PSD încurajează educația tinerilor”
Articolul următorO nouă infracțiune va fi adăugată la dosarul polițistului care a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni