Serviciile secrete ale Danemarcei au ajutat Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) să spioneze lideri politici din Europa, printre care cancelarul Angela Merkel, dar și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, potrivit unei anchete jurnalistice europene publicate duminică, relatează DW.
Dezvăluirea actelor de spionaj ale NSA a început în 2013, însă abia acum jurnaliștii au primit acces la documentele ce atestă sprijinul primit de NSA de la Serviciul Danez de Inteligență și Apărare (FE).
Pe lângă Merkel și Steinmeier, a mai fost vizat și Peer Steinbruck, candidatul SPD la funcția de cancelar, precum și oficiali din Suedia, Norvegia și Franța.
„Din punct de vedere politic, cred că este un scandal”, a spus Steinbruck, potrivit sursei citate. Deși acceptă că statele vestice au nevoie în funcționarea lor de servicii de informații, faptul că autoritățile daneze și-au spionat partenerii arată „că acestea preferă să acționeze pe cont propriu”.
Potrivit raportului, guvernul danez ar fi știut despre implicarea serviciilor secrete ale țării în scandalul NSA cel puțin din anul 2015. Autoritățile daneze ar fi început să strângă informații despre cooperarea dintre FE și NSA între anii 2012-2014 în raportul secret Dunhammer, în urma dezvăluirilor făcute de fostul angajat al NSA Edward Snowden, potrivit NDR.
„E o chestiune de principiu”
De altfel, nici Merkel, nici Steinmeier nu ar fi „știut nimic” despre operațiunile de spionaj desfășurate de autoritățile de la Copenhaga. Un purtător de cuvânt a menționat că șefa guvernului de la Berlin a fost informată despre aceste dezvăluiri, potrivit Reuters.
Astfel, „Guvernul federal a luat act de raport și este în contact cu toate organismele naționale și internaționale relevante pentru clarificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert într-o conferință de presă regulată, adăugând faptul că nu va comenta în mod deschis cu privire la chestiunile legate de activitățile de informații. „E o chestiune de principiu și știți deja acest lucru”.
Pe de altă parte, NSA, FE și Ministerul Apărării de la Copenhaga nu au dorit să comenteze pe marginea anchetei. Într-o declarație, Ministerul danez al Apărării ar fi apreciat totuși că „spionarea sistematică a aliaților este inacceptabilă”.