Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat, joi, la Profit Health Forum, că e nevoie ca Ministerul să „treacă la treabă” și să creeze un plan pentru următorii 8-10 ani, în ceea ce privește redesenarea sistemului de sănătate din România.

Acesta a mai spus că un sistem performant are și componente care țin de percepția și educația populației, de aderența la politicile de sănătate care urmează să fie dezvoltate.

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că în urma discuțiilor ce au avut loc la nivel regional s-a „creionat” un prim draft de strategie de sănătate pentru următoarea perioadă.

Sistemul medical din România, între disperare și ineficiență

Rafila e de părere că cel mai greu de schimbat o să fie mentalitatea oamenilor care lucră în sistem, a profesioniștilor și a populației. Oficialul a afirmat că e nevoie de găsirea unei soluții pentru ca furnizarea serviciilor de sănătate să fie echilibrată „din punct de vedere al calității și al accesabilității.”

„Sunt lucruri la care lucrăm să le construim. PNRR este unul dintre ele, dar nu este singurul”, a menţionat Rafila, potrivit G4media.ro.

Totodată, ministrul Sănătății a punctat importanța PNRR-ului în dezvoltarea sistemului medical din România, acesta afirmând că nu „este vorba despre bani”, ci despre o „o construcție care ține de zona de resurse umane.”

„Noua organigramă a Ministerului Sănătăţii va în curând aprobată, sperăm cu un număr mai mare de posturi pentru oameni care doresc să vină alături de noi să poată să lucreze la această reformă, care cred că poate să aibă şanse de realizare numai printr-un mecanism participativ şi bazat pe profesionişti şi mai ales pe bună credinţă”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

În urmă cu trei zile, ministrul Sănătății a precizat că medicina de familie trebuie să ofere servicii de sănătate de calitate, motiv pentru care s-a luat decizia de a crește finanțările cu 22% în acest domeniu. Mai mult, oficialul a amintit că acest lucru reprezintă „una dintre principalele linii strategice pentru următorii 10 ani.”

„Medicina de familie trebuie să ofere într-adevăr servicii de sănătate şi ei trebuie să reprezinte atât partea care realizează serviciile medicale preventive, cât şi o bună parte din cele curative, încât presiunea pe sistemul medical spitalicesc să fie mai mică”, a spus Rafila în acea perioadă.

Alexandru Rafila, apel către populaţie: Nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod

Articolul precedentGheorghe Falcă (PNL) nu își dorește un Congres extraordinar
Articolul următorFlorin Cîțu pe cale să pice de la conducerea ”Echipei Câștigătoare”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.