În vreme ce România este una dintre ţările în care legea privind protecţia animalelor nu este respectată, un doctorand al Universităţii Teeside din Marea Britanie, Malcolm Plant, a efectuat în ţara noastră un studiu referitor la efectul pe care expunerea la maltratarea câinilor fără stăpân îl are asupra dezvoltării copiilor. Studiul s-a desfăşurat în trei şcoli din Bistriţa, în perioada 20 noiembrie – 4 decembrie 2012, la care au participat 162 de copii, cu vârste de 14 şi 15 ani.
În baza studiului, elevii au completat chestionare care evaluau capacitatea de a empatiza, precum şi măsurarea expunerii la abuzuri sau săvârşirea acestora. Pentru comparaţie, aceleaşi chestionare au fost completate de un grup de elevi din Berlin, Germania.
Rezultatele studiului au scos în evidenţă un lucru ce era de aşteptat: expunerea la abuzurile faţă de animale este semnificativ mai mare în Bistriţa decât în Berlin. Totuşi, un element de noutate este că, în urma studiului, s-a ajuns la concluzia că în Bistriţa predomină expunerea la abuzuri în locurile publice.
Astfel, 86% din elevii chestionaţi au fost expuşi de mai multe ori la abuzuri asupra animalelor, în timp ce 34% dintre elevii din Berlin au menţionat că s-a întâmplat doar de câteva ori.
Tot în urma aceluiaşi studiu s-au descoperit corelaţii puţine între expunerea la abuzuri împotriva animalelor şi variabilele capacităţii de empatie, în mare parte pentru că cei intervievaţi nu erau ataşaţi de animalul respectiv sau de abuzator. Legături semnificative au fost însă descoperite în cazurile copiilor care au recunoscut că au săvârşit abuzuri asupra animalelor şi profilurile lor psihologice. Acestea arată că elevii care au tendinţa de a abuza animalele au înclinaţii spre agresivitate, violenţă, iar factorii capacităţii de empatie sunt scăzuţi.
Studiul propune şi îmbunătăţiri ale situaţiei: un program educaţional care să se întindă pe trei ani, adresat copiilor între 13 şi 16 ani din toate şcolile bistriţene. Scopul viitorului program este de a crea o nouă generaţie de tineri, care să aibă o mentalitate diferită.
Totodată, este propusă o linie telefonică non-stop pentru raportarea cazurilor de cruzime asupra animalelor, precum şi un avocat care să ducă în instanţă aceste abuzuri în mod gratuit. Un alt punct al programului este cel de sterilizare a maidanezilor.

Articolul precedentAtrocităţile mileniului trei în orfelinatele României
Articolul următorEpiscopul de Huşi şi şeful CJ Vaslui, lobby pentru Chevron