Sursa foto: Revista Romania Mare

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia trebuie să își respecte angajamentul diplomatic și să își retragă trupele comasate la granițele Ucrainei, pentru a evita un posibil conflict cu NATO, relatează AFP.

Kuleba a precizat că singura cale responsabilă este diplomația, iar oficialii ruși amână să dea un răspuns Occidentului cu privire la situația din Ucraina. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat duminică seară că Moscova nu „vrea să rămână într-o poziție în care securitatea sa este încălcată cu regularitate”, precizând că nu există niciun plan de invazie a Ucrainei și  nu se dorește un război.

Statele Unite pregătesc sancțiuni Rusiei în cazul unei invazii

De asemenea, șeful diplomației ucrainene, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, i-a îndemnat pe occidentali „să fie fermi” în negocierile cu oficialii ruși și să găsească o soluție diplomatică pentru rezolvarea crizei din Est.

Totodată, Statele Unite au anunțat că se pregătesc să aprobe sancțiuni severe, dacă Putin decide să invadeze Ucraina. Președintele democrat al Comisiei pentru Relații externe a Senatului american, Bob Menendez, a precizat că Statele Unite vor sprijini necondiționat Ucraina în cazul unui posibil atac rusesc, iar consencițele pentru Rusia vor fi grave.

„Ne bazăm pe legislația pe care atât senatorul republican James Risch a scris-o, pe care am scris-o și eu, pe care am numit-o „mama tuturor sancțiunilor”. Trebuie să includă o varietate de elemente, sancțiuni masive împotriva celor mai importante bănci rusești, paralizante pentru economia lor, datoria suverană a Rusiei. Acestea sunt sancțiuni peste cele pe care le-am aplicat până acum”, a spus Bob Menendez, potrivit Digi24.

Reamintim că și Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei, în timp ce Alianța Nord-Atlantică își intensifică eforturile de a descuraja Rusia să invadeze Ucraina.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU se va întruni luni, 31 ianuarie, pe tema crizei de la granițele Ucrainei, fiind de așteptat ca Rusia să împiedice desfășurarea ședinței.

Tot mai multe țări occidentale au anunțat că vor trimite noi contingente în Europa de Est.

NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina

Articolul precedentUn nou apel către Guvern, din partea lui Nicuşor Dan: “Bucureștiul ar putea rămâne fără bani pentru investiţii”
Articolul următorPolitica din România este o glumă proastă, făcută de oameni mediocri
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.