„Doamna ministru nu poate să conceapă că unii oameni gândesc independent”

Dacă nu sunteți familiarizați cu scandalul presiunilor politice de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, povestea, pe scurt, e așa: Un primar de sector introduce clauze abuzive în contractul de management-administrativ financiar încheiat între el și directorii de școli, deși forma acestui contract este stabilită numai de ministrul Educației.

Recorder publică informația și dezvăluie că un singur director s-a opus acestei directive: Silvia Mușătoiu, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai. Imediat după apariția articolului, Inspectoratul Școlar al Municipiului București îi trimite directoarei o adresă prin care o amenință că liceul va pierde orice formă de finanțare dacă nu va semna clauzele impuse de primar.

Părinții și profesorii se revoltă și amenință cu greva, iar în mijlocul acestui scandal ministrul Ecaterina Adronescu se poziționează mai degrabă de partea primarului Daniel Băluță (coleg de partid în PSD): ascultă doar versiune lui, refuză să comenteze clauzele abuzive și se declară convinsă că edilul are intenții bune, deși acesta a modificat un contract care ține tocmai de competența ministerului pe care ea îl conduce.

Povestea continuă, acum, cu un nou episod în care ministrul Educației se hotărăște, totuși, să afle și versiunea directorului ale cărui interese ar trebui să le apere. „Am discutat aseară cu domna directoare și am convenit că săptămâna viitoare îi invit pe amândoi la minister să mediem situația. M-am lămurit cine e vinovat pentru situația creată, dar nu are rost să comentez despre asta. Doamna directoarea trebuie să fie dispusă la dialog pentru că în lege scrie că finanțarea complementară se asigură pe baza contractului semnat de director, deci chestiunea asta devine oarecum obligatorie”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

„Pe scurt, unul dintre noi va pleca din funcție“

Silvia Mușătoiu spune că discuția cu ministrul a fost una complicată și ne-a descris-o în textul pe care îl redăm mai jos:

Da, m-a contactat telefonic doamna ministru Andronescu, aseară (n.r. – miercuri) pe la orele 22:30. A fost o discuție lungă și fără rezultat.

Concluziile pe care le-am tras din această discuție sunt următoarele: doamna ministru pierde din vedere esența acestei chestiuni, respectiv nerespectarea legii de către primarul Sectorului 4. Pentru domnia sa este mai important că în cei doi ani anteriori școala a fost finanțată chiar dacă eu nu am semnat contractul modificat de primar și are promisiunile primarului că va fi la fel de aici înainte. M-a întrebat care este diferența între cei doi ani anteriori și anul acesta.

Continuare pe Recorder.ro