Un nou război în USR, însă nu intern, ci la vedere, după ce Vlad Teohari a anunțat public că va introduce în instanță o acțiune „care se va îndrepta în special împotriva celor 20 de persoane care au votat favorabil/acceptat invalidarea mea”. În prezent aflat la Marsilia, Vlad Teohari a fost unul dintre tinerii care urmau să candideze la alegerile parlamentare – diaspora pe listele USR-PLUS. A fost ales de filiala diaspora și în teorie deschidea lista pentru Camera Deputatților, însă ulterior în Biroul National al USR-PLUS s-a decis că nu poate fi desemnat candidat, din cauza unor așa zise probleme de integritate.
Chiar dacă se vehiculează că suma solicitată de Vlad Teohari drept despăgubire este de 816.000 de lei, acesta spune că nu este vorba de bani, ci că speră ca „prin nedreptatea comisă să obțin ceva pentru societate”. Concret, „suma cerută urmează a fi redirecționată în societate sub forma unui proiect comunitar. Nu am inițiat procesul pentru propria bunăstare, ci pentru a transforma nedreptatea asupra mea într-un beneficiu pentru România, responsabilizând totodată clasa politică”.
Vlad Teohari a anunțat public pe Facebook că va începe această luptă, cu ajutorul avocatului Dumitru Dobrev, după ce anterior a mai pierdut un prim proces pe această temă. „Voi cere despăgubiri materiale semnificative de la oamenii care vor fi găsiți vinovați. Este al doilea proces, după cel în care ceream repunerea mea pe liste. Pe acela l-am pierdut din cauză că legile din România nu permit interferențe de genul acesta în treburile interne ale unui partid politic. Am pornit atunci la drum cu șanse infime de câștig. După ce am epuizat orice cale de atac în interiorul partidului, am încercat să repar nedreptatea cum am putut mai bine în justiție. Am pierdut, dar mie nu îmi e frică să pierd. Mă așteptam, chiar dacă psihic era încă o lovitură. Reîncerc cu speranța că dreptate se va face.
Procesul pe care îl declanșez este o acțiune civilă care permite instanței să intervină. Nu mă va pune nimeni în Parlament, dar pot obține echivalentul nedreptății în bani. Țin să repet că banii nu sunt pentru mine. Nu fac acest efort alături de alți oameni pentru propria bunăstare ci pentru a întoarce în societate nedreptatea mea. Dacă voi obține suma semnificativă pe care o cer, o voi direcționa și investi într-un proiect comunitar. Prin proiect comunitar se pot înțelege lucruri diferite și nu mă hazardez de acum să spun ce anume va fi pentru ca nu știu încă. O voi regândi în funcție de situația de la momentul respectiv.
Consider în același timp ca e o luptă pentru responsabilizarea clasei politice. Dacă nu prin apeluri disperate la valorile morale, atunci prin teama că o mai fi un Teohari care merge mai departe și poate eu ca om politic voi răspunde într-o zi pentru votul pe care îl dau azi.
Imediat după invalidare i-am asigurat pe colegi că “voi lupta cu toate armele legale ca, dacă nu eu, măcar următorii să beneficieze de un tratament corect din punct de vedere politic.” Cazul meu nu s-a repetat. A fost o victorie de etapă, care a venit în urma presiunii publice la adresa conducerii partidului din care fac parte.
Cred că rezonez cu mulți dintre voi atunci când afirm că am avut o reținere în a da politicii o șansă. Presimțeam de ce.
Rămân în USR cel puțin deocamdată și îmi voi aștepta verdictul. Aportul meu la acest partid s-a diminuat semnificativ și va rămâne așa până la pasul în spate pe care îl așteaptă inclusiv votanții noștri de la conducerea actuală. Sunt convins că instanța va face dreptate și voi lupta pentru ea până la capăt. Oamenii politici vor fi mai responsabili după acest episod. Dacă nu din valori morale, măcar din teama de a da socoteala instanței. Pentru că nimeni nu e mai presus de lege.”, explică Vlad Teohari.