Ieri, Comisia Europeană a dat un răspuns cumva ambiguu privind ultima nominalizare a României pentru postul de comisar european. României îi revine portofoliul de la Transporturi, însă situația tulbure dintre guvern și președinția din România a dus la un blocaj. Nici acum nu este sigur că Victor Negrescu, ultima propunere a Guvernului PSD, este și cea mai bună. Momentan, se așteaptă vești tot din România, a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.

Ceea ce s-a confirmat a fost faptul că Ursula von der Leyen, președintele CE, a primit ieri o scrisoare din parte premierului încă în funcție, în care se nominaliza Victor Negrescu ca următoarea propunerea a Guvernului pentru postul de comisar european în Transporturi. Însă comunicarea oficială de la Comisia Europeană a fost aceea că nicio propunere nu poate fi luată în considerare până când nu există și un aviz favorabil din partea președintelui României, Klaus Iohannis, iar abia apoi se va discuta propunerea și în Parlamentul European.

Astfel, cum în România au existat „îndoieli serioase că propunerea venită din partea României a fost făcută legitim de guvernul interimar actual. E o chestiune care trebuie rezolvată în România”, s-a limitat să spună Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Negrescu a fost ministru delegat pentru afaceri europene (iunie 2017 – noiembrie 2018) și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017). Acesta a fost nominalizat de Viorica Dăncilă ieri, după ce anterior premierul îl desemnase pe Dan Nica pentru același post, propunerea nefiind acceptată în mod formal. Anterior, Rovana Plumb a fost respinsă pentru același portofoliu.

Pe 31 octombrie ar trebui să se încheie mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker. Însă este probabil ca mandatul să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

Articolul precedentPrimarul Capitalei, în centrul unui nou scandal. Se bate cu pumnul în piept că a dat terenul pentru construirea Primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România și vede conspirații la tot pasul
Articolul următorGuvernul Orban primește încă două refuzuri la audieri