Ceea ce s-a văzut până de curând în Capitală, în Sectorul 1, și e departe de a se încheia, urmează să se întâmple și la Râmnicu Vâlcea, unde compania de salubritate Romprest Energy a anunțat administrația locală cu privire la încetarea activităților de ridicare a deșeurilor, începând cu 1 iulie.
Concret, anunțul Romprest are la bază neînțelegerile dintre reprezentanții primăriei Râmnicu Vâlcea și cei ai operatorului de salubritate, pe fondul majorării tarifelor la serviciile de salubritate prestate pe raza UAT.
Cum situația nu este una dorită, iar munții de gunoaie neridicate pot pune în pericol sănătatea publică, pe termen mediu și lung, se încearcă deblocarea acesteia, motiv pentru care joi, 1 iulie, la ora 8.00, va avea loc o întâlnire între cele două părți, iar Instituția Prefectului Vâlcea are rolul de mediator.
Conform Ziarul de Investigații, în aprilie 2021, majorarea de tarif a fost aprobată de Consiliul Local, cu 16 voturi „pentru”, 3 voturi ”„împotrivă” și o „abținere”. Noile tarife plătite de vâlceni Asocierii Romprest Energy – Romprest Service SA au crescut la 6,91 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice, firmele plătind un tarif de 374,76 lei/tonă. De altfel, Romprest deține din 2015 contractul de colectare a deșeurilor, iar New Recycling se ocupă de sortarea deșeurilor, între cele două firme existând contractul de prestări servicii nr 1.321/07.09.2015.
Romprest lasă străzile Sectorului 1 nemăturate
Scandalul gunoiului din Sectorul 1, dintre primăria condusă de Clotilde Armand și operatorul de salubritate, Romprest pare să fie departe de a fi încheiat. Mai mult, compania a anunțat miercuri, că măturatul, spălatul și curațatul străzilor vor fi suspendate, ca urmare a neplății facturilor restante.
Potrivit Libertatea, Roprest a transmis o notificare către Consiliul Local al Sectorului 1 prin care a anunțat „diminuarea salubrizării stradale”, iar printre măsurile pe care le va lua se numără blocarea operațiunilor de măturat manual și mecanizat, răzuit rigolă, colectarea, transportul și predarea deșeurilor de construcții și demolări din depozite necontrolate; prestarea operațiunii de întreținere curățenie în ritmul de o dată pe săptămână pentru fiecare arteră de circulație, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante cu privire la desfășurarea contractului de delegare; suspendarea întreținerii curățeniei în puncte fixe, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante; suspendarea spălatului manual/mecanizat carosabil și trotuare, inclusiv operațiunea de stropit carosabil, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractant.
Romprest își argumentează măsurile luate prin faptul că Primăria Sector 1, condusă de Clotilde Armand, are 274 de zile de întârziere la plata facturilor restante din anul 2020, în valoare de 119.492.737 lei, potrivit site-ului Romprest, actualizat la data de 30 iunie 2021.