Sursa foto: DC News
Sursa foto: DC News

A fost depus proiectul de lege care va descuraja mafia lemnului și defrișările ilegale.

La finalul lunii mai, deputatul USR PLUS din Galați, Bogdan Rodeanu, împreună cu Adrian Giurgiu, deputat de Mureș și membru al Comisiei de Mediu propuneau o soluție inedită pentru monitorizarea și reducerea defrișărilor ilegale.

Prin acest proiect, Jandarmeria Română ar putea să verifice documentele de proveniență și de transport ale încărcăturii, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor, atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională.

Proiectul de lege a fost depus: Jandarmeria Română, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, va putea verifica transporturile de lemn

La acel moment, deputatul USR PLUS preciza că hoții de lemn sunt dependenți de un mijloc de transport și că nu ar mai există defrișări și tăieri ilegale dacă transportul ar fi blocat și de către jandarmi. Aceștia ar putea să compare și să verifice actele încărcăturii și ale transportatorului.

Foto: Facebook, Bogdan Rodeanu

”Necesitatea unui astfel de proiect este uriașă. Știm că se taie, dar încercăm să stopăm fenomenul”

Astăzi, 30 iunie, a fost depus proiectul prin care Jandarmeria Română va putea opri în trafic și controla, în condițiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos.

Necesitatea unui astfel de proiect este uriașă. Știm că se taie, în mod ilegal, păduri întregi. Încercăm să monitorizăm și să stopăm fenomenul. Dar, din cauza resurselor umane limitate, acest lucru este, deocamdată, imposibil.

Prin implicarea Jandarmerie Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă, tăierile ilegale ar fi descurajate. Am recăpăta controlul asupra pădurilor și (de ce nu?) asupra viitorului”, a declarat Bogdan Rodeanu, pe contul de socializare.

Foto: Facebook, Bogdan Rodeanu

”Dând și Jandarmeriei Române posibilitatea de a controla transporturile de lemn, dar și de a sancționa contravenienții, creștem efectivele celor care apără pădurea”

De asemenea, deputatul USR PLUS din Galați a mai adăugat că, în prezent, există resurse care ar putea fi folosite pentru a descuraja furtul de lemn, dar, deocamdată, cadrul legal se lasă așteptat.

Cadrul legal a fost adus în discuție și în luna mai, când deputatul explica și faptul că este nevoie de echipamente operaționale, personal implicat și asumare față de prioritățile naționale, pentru a stopa tăierile ilegale de păduri. Deși aceste echipamente există, aplicarea legii rămâne vitală.

Articolul precedentPrimarul Sectorului 5 și proiectele de suflet din acest mandat
Articolul următorANRE a simplificat procedura de încheiere a noilor contracte cu furnizorii de energie electrică
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time