Termenul de prelungire a perioadei în care consumatorii casnici puteau trece de la regimul reglementat la o ofertă concurențială expiră astăzi, iar Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) a decis să simplifice procedura de încheiere a noilor cpntracte de furnizare a energiei electrice. Concret, a înlocuit obligativitatea prezentării actului de proprietae cu o declarație pe proprie răspundere, potrivit unui comunicat de presă.
Astfel, încheierea contractului de furnizare a energiei electrice se realizează pe baza:
-acordului solicitantului exprimat în scris, aferent cererii de încheiere a contractului, sau telefonic, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
-copiei actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;
-declaraţiei pe proprie răspundere a solicitantului privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc);
-privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.
„Portarea”: simplă, gratuită și fără modificări de ordin tehnic
Totodată, vă reamintim că schimbarea furnizorului de energie electrică este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alegeţi și de asemenea nu modifică relația cu operatorul de rețea. „Este important să ştiţi că, dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial cu un furnizor de energie electrică licentiat de ANRE și ales de dumneavoastră, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, de către societatea noastră, în baza contractului de furnizare a energiei electrice în vigoare”, se arăta în ordinul ANRE, prin care se prelungea perioada de la 1 ianuarie la 30 iunie, pe considerentul că populația nu era pregătită pentru liberalizare. Mai mult decât atât, mulți nici nu știau ce au de făcut.
Cât plătești la „lumină” dacă rămâi la același furnizor
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, încă din ianuarie, care sunt tarifele la care utilizatorii casnici vor plăti „lumina”, dacă din varii motive au ales să rămână la același furnizor, dar nici nu fac trecerea spre piața liberă.
De altfel, peste jumătate din consumatori casnici sunt deja în piaţa liberă, concurenţială, a anunţat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în urmă cu două zile, potrivit Digi24. Pentru ceilalţi preţul va creşte cu 3% – 13%.
Conform ANRE vor exista șase furnizori de ultimă instanță (FUI) care vor putea oferi populației servicii de furnizare a energiei electrice în piața universală, iar pentru fiecare 1000 de KWh vor fi prețuri cuprinse între 462 lei și 629 lei (prețuri cu TVA).
Cel mai mic preț este perceput de Tinmar Energy SA, pentru zona Muntenia Sud (462 lei, cu TVA), iar cel mai mare, de CEZ Vânzare în zona Dobrogea (629 lei, cu TVA), potrivit Hashtag News.