Sezonul cald se traduce, pentru mulți, prin ieșiri la grătare în locuri neamenajate.
În același timp, relaxarea restricțiilor îi face pe și mai mulți să nu respecte nici regulile morale, reguli care implică protecția mediului.
Relaxarea noastră înseamnă, de cele mai multe ori, distrugerea mediului înconjurător. ”Amprentele” sunt mereu prezente la ”locul faptei”: pungi, tacâmuri de unică folosință, peturi și ambalaje, toate sunt ”uitate” de petrecăreții care au uitat și de respectul față de natură, refuzând să-și strângă resturile și să le depoziteze la tomberon.
Deși riscă amenzi, mulți români preferă să arunce gunoiul la voia întâmplării, prin păduri sau pe malul râurilor.
Locurile de grătare devin veritabile gropi cu deșeuri menajere
Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, le adresează românilor o „rugăminte instituțională”: aceea de a fi cât mai responsabili față de deșeurile pe care le aruncă, aceasta fiind și cea mai mare problemă a acestor zile. Comisarul reamintește că există locuri special amenajate pentru picnic.
”Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, sunt sfaturile lui Berceanu. De asemenea, comisarul-șef al Gărzii de Mediu le reamintește românilor și faptul că nerespectarea acestor norme de bun-simț este sancționată cu amenzi destul de mari.
Octavian Berceanu a mai explicat și că multe dintre incendii apar pentru că oamenii se duc în pădure sau la marginea lor, pe fânețe, pajiști și fac focul; când pleacă nu se asigură dacă au stins focul sau nu, iar vântul poate produce aprinderi ale vegetației din jur. Spre deosebire de alte țări, în România încă se practică acest tip de grătar, cu foc făcut direct pe sol și doar marcat locul de niște pietre.
Tinerii sunt mai implicați și fac curățenie inclusiv după cei ce ”uită” să-și strângă mizeria
Șeful Gărzii de Mediu spune că este, totuși, „o diferență enormă” între generații:”Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu.
De asemenea, comisarul-șef al Gărzii de Mediu a recunoscut și lipsa de implicare a autorităților, dar și faptul că voluntarii joacă un rol esențial și pot fi o sursă de inspirație.
”Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac și poate pot multiplica gestul lor”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.