Nuclearelectrica va împrumuta cu 5, 5 milioane lei compania de proiect a rectoarelor 3 și 4

După ce le- a făcut vânt chinezilor din proectul de finalizare a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, guvernarea liberală caută acum să dreagă busuiocul. Mai exact a umflat cu bani grei conturile companiei EnergoNuclear, responsabilă de cele două reactoare, pentru a o face mai atractivă pentru eventualii investitori. Acționarii SN Nuclearelectrica au decis luni, în ședință extraordinară, majorarea cu 1.500.000 RON, respectiv o valoare maximă totală de 5.500.000 RON, a cuantumului Contractului de Împrumut acționar, convertibil în acțiuni, către filiala EnergoNuclear SA. Altfel spus, reactoarele în funcțiune 1și 2 împrumută cu bani grei unitățile 3 și 4 în speranța apariției unui sau unor investitori străini care să suporte o parte importantă din constul finalizării reactoarelor.

Liberalii nu au vrut reactoare Made in China

Orban a rupt pisica cu chinezii

Reamintim că Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Potrivit memorandumului, cele două parți ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint- venture, în care compania chineză va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect). Lucrurile nu s- au materializat însă așa cum își doreau oficialii români, tratativele au intrat în impas iar noua guvernare liberală a pus punct acestei colaborări.

Proiect blocat

Fata bătrână a industriei nucleare

Proiectul finalizării celor două reactoare nucleare a fost iniţiat de statul român în 2007, iar în anul 2009 a fost înfiinţată oficial compania EnergoNuclear SA. Structura de acţionariat era următoarea :Nuclearelectrica deţinea o cotă de participare de 51% din capitalul social, celorlalți investitori în proiect revenindu- le participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat, la sfârşitul anului 2010, la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect. După retragerea celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât statul nu a reuşit să atragă alţi parteneri. După telenovela cu chinezii, la 11 ani de la înființare, EnergoNuclear a rămas tot fată bâtrână.

Articolul precedentMinistrul Finanțelor spune că ordonanța care amână plata ratelor trebuie completată
Articolul următorÎntâlnire la Cotroceni, cu președintele Iohannis. Orban, Vela, Tătaru, Arafat și Violeta Alexandru prezintă ultimele măsuri