Dorin Cocoș

Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost găsit vinovat de Tribunalul București pentru spălare de bani, potrivit deciziei de miercuri a instanței. Decizia nu este definitivă, mai mult, nu presupune executarea niciunei zile de închisoare de către inculpat.

Astfel, Tribunalul București a decis condamnarea la un an de detenție pentru spălare de bani, însă judecătorii au dispus ca această pedeapsă să fie contopită cu o condamnare definitivă de 2 ani și 4 luni aplicată în cazul lui Cocoș de ÎCCJ, în 2016, în Dosarul Microsoft, iar prin aplicarea sporului s-a ajuns la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni. Mai mult, din perioada de detenție a fost scăzută cea deja aexecutată înainte de liberarea condiționată, astfel că Dorin Cocoș nu va face nicio zi de închisoare. Dar va rămâne cu interdicțiile care vin în urma liberării condiționate, astfel, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, Cocoș nu va avea dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Procurorii DNA au notat în rechizitoriul din acest dosar că, în perioada 2009-2011, inculpatul ar fi pretins și primit, în tranșe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra fostului ministru al Comunicațiilor precum și asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susținute de martori, adjudecarea unui contract de închiriere produse educaționale Microsoft.

„În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menționate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menționată mai sus, în vederea creării unei aparențe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienței acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv”, se arată în comunicatul  Direcției Naționale Anticorupție.

Elena Udrea vrea să își crească copilul, în libertate, în România

Articolul precedentFugarul Cristian Rizea, fără cetățenie și fără azil politic
Articolul următorGabriela Firea, nou atac la primarul Nicușor Dan