Asociația Municipiilor din România, condusă în acest moment de Emil Boc, primar liberal al Clujului (fost PDL), trage un semnal de alarmă legat de Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, act care va fi supus aprobării în următoarea ședință de Guvern. Primarii de municipii sunt nemulțumiți de forma care se prefigurează, dar și de faptul că nu au fost consultați, acuzând proaspătul Guvern Cîțu că și-a „însușit rapid” de la guvernele anterioare anumite „practici nesănătoase”. Într-un comunicat de presă, Asociația Municipiilor din România atrage atenția că administrația locală trebuie consultată atunci când se discută de adoptarea anumitor acte normative, acest drept nefiind un favor din partea autorităților de la nivel central, ci un drept.

Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobării în următoarea ședință de Guvern, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

1.Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care privește în mod direct administrația publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

2. Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative, transformă astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

3.Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociativ, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”, se arată în documentul asumat de Emil Boc și de primarii care fac parte Comitetul director al AMR.

Articolul precedentDan Barna, după dezvăluirile din interiorul USR-PLUS făcute de Moise Guran: „Mulțumim, Moise!”
Articolul următorPrimăria Sectorului 1 se răzbună pe educația copiilor: 180 de copii nu vor beneficia de locuri la creșă