EA.MD

Șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat că creșterile de pensii anunțate de către Executiv vor putea fi de la 2 lei, până la 250 de lei. Mai mult, Mulți dintre pensionari nu vor primi niciun leu în plus. De asemenea, după marea recalculare ce va avea loc în 2023, cei mai norocoși pensionari vor primi o creștere a pensiilor între 100 și 250 de lei.

Daniel Baciu a precizat că nu va exista un procent fix de creștere la toți pensionarii. „Unii pensionari vor rămâne cu pensiile la acelaşi nivel, vor creşte decât anumite pensii care au ieşit într-o perioadă de timp diferită unde oamenii au avut un alt stadiu de cotizare mai mic decât alţi beneficiari ai noştri care au ieşit în perioade mai avantajoase. Numai în acele cazuri vor avea creşteri ale cuantumului de pensii”, a spus șeful Casei Naționale de Pensii.

Recalcularea pensiilor va începe în 2023

Totodată, Daniel Baciu a precizat că jumătate din pensiile din România vor crește în perioada 2024-2025. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că până la sfârșitul anului viitor, toate dosarele de pensii vor di digitalizate. Până acum s-a reușit digitalizarea a peste 1 milion de dosare. Mai mult, Turcan e sigură că, în ritmul actual, toate cele cinci milioane de dosare de pensii vor fi procesate „în timpul asumat”. „Proces care ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost asumată şi demarată din 2019, conform Legii 127 privind pensiile publice”, a menţionat Raluca Turcan, relatează Adevărul.ro.

În 2021, țara noastră a înregistrat o scădere a pensionarilor cu aproape 61 de mii de persoane. Conform datelor oferite de Ministerul Muncii, la sfârșitul lunii iunie erau 4,8 milioane de români pensionari. În primele două luni ale anului 2021, România a pierdut 40 de mii de pensionari.

Pensia medie în România este în valoare de 1500 de lei, în creștere cu 20% față de 2019. Totodată, cea mai mare pensie încasată în România depășește 78 de mii de lei. Cu toate acestea, contribuțiile ar acoperi o pensie de 5.000 de lei. La polul opus, cea mai mică pensie pe care un pensionar o încasează, lună de lună, este de 100 de lei. În acest moment, există  2,7 milioane de pensionari care obțin sub pensia minimă, care este de 1500 de lei.

Pensii speciale pentru primari. Sau motivul pentru care PNL devine partidul jafului

Articolul precedentSecțiile ATI sunt pline, George Simion face protest anti-vaccinare
Articolul următorFlorin Cîțu, despre problema căldurii din Timișoara: „Am găsit o soluție”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.