La patru zile după ce Parchetul General anunța că de cazul filmării intervenției la incendiul din Clubul Colectiv se vor ocupa procurorii militari, există un anunț oficial. Azi, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalului Militar București a fost dispusă începerea urmăririi penale. Infracțiunile cercetate sunt numeroase și toate privesc modul în care au intervenit salvatorii la incendiu, dar și cum a fost posibil ca timp de patru ani să dispară o probă cheie – filmarea efectuată chiar de un pompier din cadrul primului echipaj sosit la fața locului.
Procurorii militari spun că este vorba de infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, „cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spațiul public în legătură cu modalitatea de intervenție și acordarea primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, în seara de 30 octombrie 2015, de către persoane care au calitatea de militari”.
„De asemenea, a fost începută urmărirea penală pentru infracțiunile de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militari din cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din Clubul Colectiv”, comunică procurorii militari.
De asemenea, o altă infracțiune pentru care se fac cercetări este aceea de profanare de cadavre ori morminte, în legătură cu „împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spațiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul din Clubul Colectiv”.