Kelemen Hunor, lider al UDMR și totodată vicepremier, mai are speranțe că există șanse de refacere a coaliției de guvernare, condiția fiind însă aceea ca USR PLUS să revină cumva cu picioarele pe pământ.
Din ce a explicat aseară liderul UDMR, sunt puține șanse ca USR PLUS să revină „pe felie” în condițiile impuse de ei, anume debarcarea lui Florin Cîțu. Kelemen Hunor a și detaliat de ce, subliniind că premierul este acum și președinte al PNL, astfel încât liberalii nu îi vor retrage niciodată sprijinul lui Cîțu.
Chiar și așa, vicepremierul a atras atenția că o guvernare „de succes” poate fi atinsă doar în vechea formulă, motiv pentru care „refacerea coaliției este prima opțiune și prima posibilitate”.
„Nu se poate discuta până nu-și aleg președintele. Unii din USR PLUS, mai ales din zona PLUS, spuneau «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare», cei care au vrut să rămână au văzut în bula lor internă că e revoluție și au zis și ei un pic mai tare «ieșim de la guvernare, ieșim de la guvernare». Și când omul trebuie să aleagă între piesa originală și piesa fake, alege originalul. Aici a greșit Dan Barna, el nu trebuia să-l depășească pe colegul Cioloș pe dreapta cu ieșirea de la guvernare.
Am trecut de această fază, au ieșit de la guvernare, după ce își aleg președintele formațiunii trebuie să încercăm să refacem coaliția”, a declarat Kelemen Hunor aseară la Digi 24, acesta fiind de părere că USR PLUS ar trebui să își reconsidere poziția, dat fiind că „nu poți să-l pui pe partenerul tău într-o situație total fără ieșire, să spui că «doar fără Cîțu, fără Cîțu, fără Cîțu»”.
„Nu merge această variantă, fiindcă nici PNL nu are de ales. Nu are cum să spună că «acum l-am ales pe Florin Cîțu dar nu va fi el premierul, punem pe altcineva premier că așa dorește USR PLUS». Totuși, aici trebuie să mai lași și din orgolii și din supărări personale și să te uiți ce urmează și care e așteptarea oamenilor fiindcă cei care se gândesc doar la 2024 și fac toate mișcările doar din perspectiva alegerilor din 2024 spunând că «dacă stăm în opoziție vom crește», s-ar putea să nu se potrivească socoteala de acasă când ajung la târg”, a mai subliniat liderul UDMR, care a admis că nu știe exact cum se va întâmpla reconcilierea.
Soluția este dialogul, crede liderul UDMR, care vorbește inclusiv la acest moment despre discuții așezate, la o masă, după ce se liniștesc lucrurile în interiorul USR PLUS, iar membrii formațiunii își aleg viitorul lider. Însă chiar și Kelemn Hunor este conștient că este foarte posibil ca discuțiile să dea greș, și atunci unica soluție rămâne un guvern minoritar, fragil însă. Iar viitorul este incert.
„Și pentru guvern minoritar trebuie să găsești o susținere parlamentară. Fără susținere parlamentară nu există o guvernare eficientă pe termen lung. Poți s-o mai duci așa o lună-două-trei. A treia soluție – alegerile anticipate. PSD, în acest moment, nu cred că dorește, la anul nu știm. (…) Suntem într-o situație dificilă, putem depăși această fază, probabil după moțiunea de cenzură, înainte nu prea văd cum”, a mai spus Kelemen Hunor.