Primarul general a Capitalei a fost azi într-o vizită la stația de epurare de la Glina, pentru a vedea cum se desfășoară lucrările la ceea ce va fi cel mai performant obiectiv de acest fel. La finalizarea lucrărilor, în stația de la Glina apele uzate din București vor fi epurate în proporție de 100%. În prezent, apa din canalizare este epurată mecanic 100%, dar biologic doar 50%, iar prin lucrările de extindere a stației se urmărește construirea unor noi linii de epurare, astfel încât epurarea biologică să ajungă la 100%. Totodată, în proiect este prevăzut și un incinerator de nămol.
„Sunt pe șantierul de la Glina, unde se lucrează intens la cel mai mare proiect de mediu din țară, finanțat cu fonduri europene și deblocat când am ajuns primar general, după 4 ani de litigii. Aici va fi cea mai mare stație de epurare a apelor uzate din sud-estul Europei și primul incinerator de nămol din țară, care vor ajuta 2,4 milioane de oameni, atât bucureșteni cât și locuitori ai zonelor limitrofe Capitalei, să trăiască într-un mediu mai curat, fără poluare”, a explicat Gabriela Firea.
Proiectul de extindere a stației de epurare de la Glina face parte dintr-un contract de 360 milioane de euro, cu finanțare din fonduri europene prin POIM, și vizează reabilitarea casetei Dâmboviței, dar și unor colectoare principale. Lucrările au început pe 31 ianuarie, când șantierul a fost predat către constructor, și trebuie finalizate în martie 2021.