sursă foto: Facebook CCIR

Ziarul de Investigații a discutat cu mai mulți antreprenori, revoltați din cauza unui proiect de lege prin care se instituie o nouă taxă către  şi Industrie a României (CCIR) pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor. Totodată, societățile vor avea o obligație suplimentară: reprezentantul legal va trebui să obțină un certificat special de la autorități, care atestă competența în managementul afacerilor. Obligațiile se regăsesc într-un proiect de lege depus recent la Senat, inițiat de mai mulți parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Antreprenorii chestionați de noi susțin că această taxă nu are nicio utilitate pentru ei, ci este doar pentru a „justifica” modul în care statul mai vrea să „stoarcă” bani de la oamenii de afaceri.

Antreprenorii sunt revoltați din cauza taxei de înscriere la Camera de Comerț a României. Reacții la „cald”

„Cu ce ne ajută pe noi? Ce catalog ne mai trebuie? Cine îl tipărește sau cine îl dezvoltă online? Noi trebuie să avem bani să fim pe piață, să plătim salariile, contribuțiile, să avem marfă. Clienții noștri nu ne iau din catalog”, ne-a declarat Marian Moldoveanu, care deține de câțiva ani de zile o patiserie de cartier.

Potrivit proiectului de lege menționat mai sus, taxa pe care o cere Guvernul României s-ar aplica și persoanelor fizice autorizate(PFA). Noi am discutat cu reprezentanta unei florării, care are această formă de organizare juridică, pentru a putea funcționa. Reacția ei vorbește de la sine.

„Ăsta este un motiv de jecmăneală! Cum adică să plătesc 10 euro pe an?! N-au bani politicienii de țigări și de cafele?! Dar știu ei că sunt zile când nu vindem nici măcar de 10 euro pe zi?”, ne-a spus Mădălina Avram, cea care a amenjat o mică florărie într-o piață locală.

Costin Radu, un antreprenor la început de drum, în domeniul IT, susține că taxa nu ar fi atât de exagerată, însă, este penibilă, iar Guvernul României ar duce lipsă de consilieri iscusiți în domeniul financiar.

„Catalogul firmelor? Într-o formă sau alta acesta există deja. Mai era o tâmpenie, așa zisul „top al firmelor”. Suntem în 2022, nu ne ajută cu nimic. Dacă vreau să am clienți, trebuie să bag bani în social-media(n.r. reclamă prin intermediul rețelelor de socializare) nu să apar undeva unde nu se uită nimeni”.

Cum justifică statul român taxa de înscriere în Catalogul Firmelor

Conform proiectului de lege, din noile taxe de la oamenii de afaceri, ar urma să fie folosite integral „pentru finanţarea măsurilor de sprijin pentru stimularea, dezvoltarea şi internaţionalizarea afacerilor şi pentru realizarea de studii şi analize relevante mediului de afaceri”.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR, susține că „prin platforma propusă, CCIR şi camerele judeţene vor sprijini atât statul român, prin identificarea în fiecare judeţ a acelor companii care nu apar în statisticile oficiale (implicit, care nu au bilanţuri depuse), cât şi mediul de afaceri, prin conectarea antreprenorilor la o bază de date, nelimitată, de oportunităţi şi resurse, în mediul fizic şi online, la nivel global.”

Iată valoarea taxelor propuse de Senat:

100 euro/an pentru întreprinderile mari;

75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;

50 euro/an pentru întreprinderile mici;

20 euro/an pentru microîntreprinderi;

10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

Mesajul Fundației „Romanian Business Leaders”: „Dragoste cu sila nu se poate”

Mai multe organizații ale antreprenorilor români au cerut deja Guvernului să renunțe la această taxă și cer deputaților să nu voteze proiectul de lege.

„40 de senatori și deputați, toți din arcul guvernamental, au considerat că e o idee bună să dea anual Camerei de Comerț și Industrie a României un cadou de vreo 75 de milioane de euro strânși dintr-o taxă anuală obligatorie plătită de firme și PFA-uri către CCIR, sub pretextul înființării unui Catalog al firmelor, pe care nu l-a cerut nimeni și a cărui utilitate nu o vede nimeni.

Dacă CCIR nu se poate susține din cotizațiile membrilor săi, nu înseamnă că firmele trebuie să fie obligate să adere la ea. Boardul Romanian Business Leaders vă spune că dragoste cu sila nu se poate”, au transmis reprezentanții Romanian Business Leaders, pe pagina de Facebook.

.

Articolul precedentTările baltice şi Polonia solicită o prezență permanentă a NATO
Articolul următorZelenski, despre ucraineni: ”Sunt oameni care au încredere în ei, care cred în țara lor”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”