Liberalii din Iași au rămas fără conducători destoinici, după ce atât Costel Alexe cât și Mihai Chirică s-au autosuspendat din funcții. Pe cei doi îi pândeau de ceva timp dosarele penale și, chiar dacă se consideră nevinovați, se pare că nu au mai avut de ales și rămân o perioadă pe margine.

Atât Alexe cât și Chirica au făcut un pas în spate vizavi de funțiile politice, însă rămân în continuare la conducerea Consiliului JUdețean Iași și, respectiv, a Primăriei Iași.

Cum decizia le-a aparținut total președintelui PNL Iași și președintelui organizației municipale a formațiunii, șeful acestora de la nivel central, Ludovic Orban, a arătat că va acționa ca atare.

Însă Orban a lăsat totuși să se înțeleagă că cei doi sunt în continuare susținuți, dat fiind că nu există o hotărâre definitivă a instanței care să certifice că sunt, cu adevărat, penali în funcții publice.

Vom lua act în prima şedinţă în Biroul Politic de suspendarea din toate funcţiile din partid până la finalizarea procesului. PNL a fost întotdeauna un partid care a ţinut la criteriul integrităţii, a susţinut justiţia, sigur, respectând şi principiul nevinovăţiei, pentru că doar o instanţă poate să hotărască dacă cineva este vinovat.

Vom face alegeri în toate organizaţiile, odată cu demararea procedurilor de congres”, a spus ieri Orban, citat de Agerpres.

Mihai Chirica, primarul Iașiului și președinte al PNL Iași, este cercetat într-un dosar al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism referitor la o înşelăciune cu un teren al primăriei, însă nu consideră că a greșit vreodată cu ceva. Consideră însă că este „o țintă”. Un fel de victimă politică, ca mai toți politicienii care au dosare penale în diferite stadii sau chiar condamnări.

Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative.

Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor.

Pe de altă parte, așa cum am declarat și în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzațiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale și cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iașului. Nu am renunțat la acest principiu și la această decizie.

Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid”, a scris Chirica pe Facebook, cu mențiunea că este „cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu”. Firește, aceasta pentru că este nevinovat.

De altfel același discurs l-a adoptat și Costel Alexe, care tot nevinovat se consideră, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început următirea penală împotriva sa și l-a plasat sub control judiciar: „Am fost invitat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că, în dosarul care mă vizează, am primit calitatea de inculpat, iar procurorii au dispus impunerea controlului judiciar.

Sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcțiile de președinte al PNL Iași și vicepreședinte al Biroului Executiv al PNL.
Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție. Și eu personal am susținut lupta împotriva corupției, am promovat integritatea în activitatea mea politică și așa voi proceda și de acum înainte.

Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăția în justiție, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar nu va afecta în niciun fel activitatea și imaginea filialei. Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale”.

Articolul precedentDiana Șoșoacă: „Deschide calea unei dictaturi”
Articolul următorTurcan așteaptă ca beneficiarii pensiilor speciale să vină cu propuneri privind calculul drepturilor pe care le primesc