Beneficiarii pensiilor speciale din țară trebuie să vină cu idei referitoare la modul în care ar trebui calculate acestea, a spus ieri ministrul Muncii și Protecției Sociale la finalul ședinței de Guvern.
Termenul avansat de Raluca Turcan este 11 mai, cu mențiunea că în discuție nu sunt incluse și pensiile ocupaționale. După ce vor veni propunerile, Turcan asigură că se va munci la foc automat, mai ales că a fost constituit… un grup de lucru.
„Până pe data de 11 mai așteptăm propunerile de la beneficiarii de pensii speciale. Sunt șase categorii de beneficiari de pensii speciale, și după ce primim propunerile concrete din partea beneficiarilor, practic din partea sistemului, noi începem activitatea. S-a constituit și un grup politic la nivelul coaliției și vom pune la final o variantă care să reducă practic din inechitățile din sistemul public de pensii per ansamblu.
Inechitățile din sistemul de pensii sunt uriașe… . Avem inechități și în sistemul public de pensii, avem inechități și între sistemul de pensii speciale și sistemul public și, până la urmă, acesta este rolul reformei în sistemul public de pensii: să creștem gradul de contributivitate, să reducem din inechități și sistemul în continuare să fie sustenabil, astfel încât o creștere a pensiilor să se producă, pe de o parte mai accelerat pentru cei cu pensii foarte mici, și, pe de altă parte, să conducă și la creșterea puterii de cumpărare, pentru că dacă sistemul public de pensii nu poate fi susținut la modul real de către economie ajungem la derapaje pe care le-am mai resimțit cu toții, să crească inflația și să scadă puterea de cumpărare și victimele să fie tot pensionarii.”, a spus ministrul Muncii.
Din ce a mai spus aceasta, reforma nu va veni peste noapte, chiar dacă în teorie ar trebui să existe o anumită coerență în minister, iar situația ar fi trebuit cunoscută deja la acest moment. Însă, cum Raluca Turcan abia are câteva luni de când conduce ministerul, estimarea sa este că are nevoie de un an, poate și peste, pentru a rezolva tot ce e de rezolvat.
„Eu estimez că în maxim un an și jumătate, vom putea avea finalizate cele două mari reforme – sistem public de pensii și sistem de salarizare. Nu intenționez să cedez nici presiunilor, nici media, nici ale adversarilor politici. Facem lucrul acesta extrem de temeinic, avem deopotrivă măsuri tehnice de îmbunătățire a activității la nivelul tehnic, dar pregătim și varianta legislativă de reformă legislativă.
Acestea două vor fi cumulate la final, astfel încât să putem vorbi cu adevărat despre reformă – prin echitate, contributivitate și sustenabilitate”, a mai spus ministrul Raluca Turcan.