Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheş a explicat, la Digi 24, că vom avea și un val patru al pandemiei, după sezonul cald din acest an, dar va fi de o mai mică amploare deoarecese vor face simțite efectele campaniei de vaccinare. Fostul consilier în Ministerul Sănătății a precizat că dacă se menține ritmul de imunizare și se va ajunge la cele 10 milioane de persoane vaccinate sunt șanse mari ca în iarna lui 2021 sau primăvara anului viitor să se poată renunța la masca de protecție.

Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles, este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate.

a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24

Un val de mai mică amploare

Profesorul Cherecheș a precizat că acest al patrulea val va avea o mai mică amploare, comparativ cu cel de-al treilea, datorită imunizării. „Valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic. Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Răzvan Cherecheş.

Potrivit acestuia românii ar putea renunţa la masca de protecţie în sezonul iarna 2021, cel târziu în primăvara 2022.

Cherecheș renunță la Voiculescu: „Experiența mea a fost una amară”

Articolul precedentVicepreședinte al PNL despre antivacciniști: „Instituţiile abilitate, printre care şi CNA, pot interveni”
Articolul următorFlorin Cîțu: „Specialiștii nu au culoare politică”