În urma întâlnirii dintre Ministrul Mediului, Barna Tanczos, și primarii din București, pe tema reducerii poluării aerului, a rezultat un comunicat de presă, în care se preciza că ”În paralel cu aceste acțiuni, PMB împreună cu primăriile de sector vor trebui să se decidă în privința strategiei de dezvoltare de noi platforme de depozitare a deșeurilor în Capitală.”
Această exprimare a ridicat semne de întrebare, pentru că, momentan, singura groapă de gunoi din București, cea a depozitului IRIDEX, e considerată principala sursă de poluare din Capitală.
Astfel, deputatul PSD Daniel Tudorache a trimis, atât către Ministrul Mediului, cât și către Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, câteva nelămuriri, menite să elucideze, pe cât posibil, misterul ”noilor platforme de depozitare a deșeurilor din Capitală.”
Întrebările vin prin prisma faptului că Tribunalul București a decis anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru ultimele celule funcționale ale gropii de gunoi, prin sentința nr.3670/14.08.20, sentință atacată prin recurs de IRIDEX. Până în prezent, nicio dată pentru judecarea recursului nu a fost hotărâtă.
Întrebările fără răspuns nu înseamnă soluții
- ”Care sunt, concret, măsurile întreprinse de dumneavoastră, în calitate de primar al Sectorului1, ca factor decident al atitudinii Primăriei față de problema poluarii?
- Cum și prin cine considerați că veți putea apăra, responsabil și cu profesionalism, interesele legitime și firești ale cetățenilor care își cer dreptul la aer curat?
- Cine va reprezenta în recurs în procesul nr.15248/3/2018 atât sectorul 1 al Municipiului București prin Primar, cât și Poliția locală, ambele părți, alături de avocatul ONG-urilor, având un volum de muncă anterior reprezentat prin cele 60-80 de volume de documente, probe și acțiuni întreprinse în cei 2 ani jumătate de proces?
- Care va fi poziția Primarului Sectorului 1 și a Primăriei față de variantele continuării și extinderii depozitării gunoaielor în Sectorul 1 sau a amplasării unui Incinerator de deșeuri? Intenționați să cunoașteți și opinia cetățenilor pe care îi reprezentați prin realizarea unui referendum local în acest sens sau, în cazul în care veți alege altă soluție, care va fi aceasta?
- Precizați dacă informațiile apărute în spațiul public sunt reale sau nu, conform cărora ați dori să faceți o modificare de graniță teritorială între Sectorul 1 și Sectorul 6, prin care zona defavorizată și cetățenii din Giulești-Sârbi și proximitatea gropii de gunoi IRIDEX cât și întregul teren ocupat de groapa de gunoi să treacă teritorial în Sectorul 6, astfel încât să nu mai răspundeți de ceea ce se întâmplă cu poluarea din nordul Capitalei?
- Au existat discuții în acest sens, atât între Primăriile de Sectoare și Primarul General, cât și cu Ministrul Mediului?
- După 20 de ani de poluare intensivă a Nordului Capitalei, ajunși în situația confirmării poluării prin toate platformele de măsurare oficiale și private și a infrigementului pe caliatatea aerului, intenționați să afișați o atitudine non-combat în judecarea recursului IRIDEX față de APMB și Sectorul 1 al Municipiului București?
Aveți posibilitatea reluării solicitării către Primăria Municipiului București a terenului de 11ha dobândit prin schimb de PMB de la SRI și care ar fi trebuit să ajungă la Sectorul 1, în vederea realizării unei perdele forestiere care să protejeze zona de Nord de poluarea generată de groapa de gunoi.”
Acestea au fost întrebările adresate, așteptăm cu interes răspunsul Primarului Sectorului 1 și al Ministrului Mediului.
Eroarea materială, absența răspunsurilor și fofilarea politică dăunează Bucureștiului
În luna ianuarie a anului trecut, Dan Tudorache declara:
”Rezultatele expertizei depășesc cele mai negre scenarii: pe lângă suprafețele deja cunoscute (16,5 ha domeniu public și 10 ha teren privat), firma IRIDEX depozitează ilegal deșeuri pe alte 5 ha de teren care aparțin statului. Calitatea aerului din București nu se îmbunătățește numai prin publicarea unor simple rapoarte sau prin declarații de presă pompoase, ci prin măsuri concrete de stopare a acțiunilor ilegale ale celor care ne otrăvesc de ani buni aerul pe care-l respirăm. Sper ca actuala conducere a Ministerului Mediului să reacționeze la acest atentat la sănătatea bucureștenilor și să ia urgent măsurile care se impun”.
A trecut un an în care schimbarea a însemnat doar liniște, poluare și o manie a persecuției în momentul în care au fost puse întrebări simple.
Întrebări de bun simț, întrebări despre aspectele legate de poluarea aerului, deșeuri și ilegalitate, aspecte care s-au agravat. Și care se agravează zilnic, în ciuda declarațiilor, vorbelor și promisiunilor Primăriei Sectorului 1.
Bucureștiul trebuie să fie, înainte de toate, un oraș sănătos, nu doar un oraș smart.
Așteptăm răspunsuri, soluții și transparența promisă.