Tribunalul București a decis că moștenitorii lui Dinu Patriciu, fiicele acestuia, respectiv fostele soții, sunt bune de plată către statul român a prejudiciului de peste 58 de milioane de dolari, precum și dobânda din ultimii 20 de ani, în sumă de peste 83 de milioane de dolari. Potrivit minutei instanței, acestea trebuie să plăteacă în solidar cu compania Rompetrol. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021.

Decizia Tribunalului București

Ani de zile de lupte în instanță

În mai 2018, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Statului român, prin Ministerul de Finanțe, și le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soții, Dana Rodica Patriciu, și pe cele două fete, Ana și Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA).

Un an după această decizie, magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis rejudecarea cazului. Între timp, în proces a fost adăugată și o altă fostă soție a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete.

Fostul patron al Rompetrol, magnatul Dinu Patriciu a murit în august 2014, într-un spital din Marea Britanie, cu doar două luni înainte de sentința definitivă de condamnare din dosarul Rompetrol.

A murit Dinu Patriciu.

Articolul precedentANI a făcut „curat” printre aleșii locali: doi primari s-au ales cu sesizări penale
Articolul următorMarius Budăi nu admite întârzierea pensiilor, „nici măcar o zi”