Foto: Jurnalul de Argeș
Foto: Jurnalul de Argeș

Tăierile ilegale din munții Făgăraș (zonele Arefu, Nucșoara și Lerești) fac obiectul infringementului Comisiei Europene pe păduri, în urma plângerilor Agent Green.

În cursul zilei de azi, reprezentanții Agent Green au precizat că, după cinci ani de procese, Tribunalul Argeș a dat sentința în dosarul Cheresteaua 1.

Principalii inculpați vor răspunde pentru tăieri ilegale, evaziune fiscală și spălare de bani

  1. Ion Andrei, zis și Brânză, administratorul societății Andris SRL la momentul săvârșirii faptelor;
  2. Vasile Uță, Daniel Ionuț Andrei (Brânză junior);
  3. Liviu Gheorghiță Andrei, Gheorghe Andrei și firmele SC ANDRIS SRL–prin reprezentant legal Andreea Andrei și SC IONI LIV FOREST SRL, reprezentată de Livioara Andrei.

Rețeaua a operat în stil mafiot, distrugând pădurile de pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș

Pedeapsa cea mai grea a primit-o Ion Andrei. Este vorba de un total de 7 ani și șase luni închisoare, în regim de detenție. Va răspunde pentru infracțiunile de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. De asemenea, este condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor, tot în formă continuată.

Este urmat de pădurarul Vasile Uță. Acesta este condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare, cu executare, în regim de detenție. Uță va răspunde pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional.

Daniel Ionuț Andrei (Brânză junior) a primit pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare. Liviu Gheorghiță Andrei a primit pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare. Lixandru Nicolae și Andrei Livioara au fost achitați, arată reprezentanții Agent Green, pe pagina de Facebook.

Jurnalul de Argeș: ”Sentința mai cuprinde și amenzi judiciare, toate fiind în sarcina condamnaților”

Conform rechizitoriului efectuat de procurori, instanța i-a obligat, în solidar, pe inculpații Ion Andrei și SC ANDRIS SRL, la plata datoriilor către partea civilă.

La aceasta se adaugă plata sumei de 2.546.990 lei, reprezentând obligația fiscală principală datorată (din care 708.036 lei, impozit pe salarii- 180.820 lei, CAS asiguraţi – 126.910 lei, CASS asiguraţi – 66.477 lei, şomaj asiguraţi – 6.043 lei, mai arată sursa citată.

Mihai Goțiu, despre condamnările în dosarul Cheresteaua 1: ”Sper că, la apel, sentințele vor fi și mai drastice. Pentru că măcelul făcut pe Valea Vâlsanului e uriaș”

În cursul zilei de ieri, 27 decembrie, fostul senator Mihai Goțiu (USR) a reacționat la sentința pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul Cheresteaua 1, în care principalii inculpați și-au primit pedepsele.

<<O, CE VESTE MINUNATĂ>>, de Crăciun și Anul Nou! CONDAMNĂRI PENALE cu executare și despăgubiri și confiscări de peste 10 milioane de lei, pentru Mafia Pădurilor. Principalul condamnat m-a urmărit, anul trecut, în timp ce documentam tăierile ilegale de păduri de pe Valea Vâlsanului, pretinzând că ar fi… turist!”, a scris Goțiu pe contul de Facebook.

Articolul precedentCurtea Constituțională a respins sesizarea USR privind bugetul de stat
Articolul următorRomânia, stat în „faliment”. Cum au plătit românii peste 40 de milioane de euro pentru reaua-credință a unor magistrați
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time