"Parintele" Justinian

Un nou scandal sexual zguduie Biserica Ortodoxă din temelii. Fotografii indecente, discuții intime și căderea în patima sodomiei. Așa arată viața fără perdea a unui stareț ce slujește la o mănăstire din județul Caraș-Severin. Dincolo de imaginea impecabilă pe care a creat-o în comunitate, la lăsarea serii viața socială a feței bisericești devine siropoasă. Mai o conversație pe Facebook, mai o poză indecentă, toate discuțiile fiind cu tentă sexuală.

Totul a început într-o zi de marți după ora 23:00 când un tânăr l-a abordat pe Facebook pe Arhimandrit Justinian Tibil, starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Teiuș, județul Caraș-Severin. Încă din primele mesaje conversația se aprinde și cei doi trec la picanterii, cum ar fi „un vin turbat”, „un lapte de bărbat”.

Tânărul i-a făcut avansuri, iar preotul i-a răspuns. La primele mesaje starețul se arată interesat, fără să pună prea multe întrebări legate de persoana cu care discută pe rețeaua de socializare.

„Tu vrei?” este întrebat starețul Justinian Tibil, iar răspunsul este cât se poate de neașteptat pentru un preot : „Dar fără să mai dai în stânga și în dreapta”.

Desfrâul din spatele sutanei apare în momentul în care cei doi protagoniști încep să facă schimb de fotografii și să își facă complimente. Starețul îi spune tânărului că este „foarte drăguț”, „foarte frumos”, „un baiat minunat”.  Tânărul i-a trimis și fotografii indecente, iar preotul, aprins, a spus că vrea să vadă mai mult.  „Doar 2? …Sigur ai multe și frumoase…Mai ceva poze frumoase. Sigur ai… Ești foarte frumos”

Conversația devine intimă și starețul îi comunică: „Ba daaaaa, tu ești șeful” la care tânărul răspunde „Nu, nu vreau așa, eu vreau o chestie de genul, hai să…hai să…facem etc etc de comun acord”. „Normal” este replica părintelui.

„O trezire în miezul nopții pt un număr”

Tânărul i-a spus și că îi plac bărbații mai maturi, iar preotul confirmă: „maturii pun patimă”. Mai apoi au urmat discuții mai puțin ortodoxe și implicit desfrâul părintelui care spune: „O trezire în miezul nopții pt un număr. Ce zici?”.

Revolta bărbatului ce l-a agățat în online pe stareț a venit atunci când acesta a aflat că preotul spovedește copii.

„A fost o discuție pe teme homosexuale. Mi-a cerut poze explicite, i-am trimis și am vorbit despre o eventuală întâlnire și ce nebunii am putea face. Mi-a trimis o poză cu fața dumnealui mai întâi. Mă șochează că e preot și împărtășește niște copii. Deși eu fac parte din comunitatea gay, nu mi se pare normal ca un preot cu astfel de înclinații să împărtășească niște copii!”, precizează bărbatul ce îi aduce acuzații grave preotului.

Pe preotul Justinian Tibil l-am găsit la mănăstire, în chilia sa. Întrebat de jurnaliști dacă a avut vreo conversație pe Facebook cu un tânăr, acesta nu a negat.

Mai marii Episcopiei Caransebeșului au aflat și ei de aceste discuții și l-au suspendat pe stareț. Joi se va da verdictul în cazul acestuia, până atunci el se află la chilia sa din incinta mănăstirii.

Starețul declara într-un interviu, în anul 2016 că familia trebuie menținută în forma sa actuală, bărbat și femeie, pentru a ne putea bucura de o sănătate a societății.

„Da, familia trebuie menținută în forma sa actuală bărbat și femeie, pentru a ne putea bucura în continuare de o sănătate a societății, chiar dacă un pic șubrezită acum. Nu aruncăm cu pietre asumându-ne rolul de judecatori, ci doar încercăm a ne apara valorile, credința, neamul, și a nu ne arunca de bună voie copiii în brațele păcatului. Chiar dacă unele țări, printre care, chiar spre marea uimire personală, și Grecia, au acceptat aceste modele noi de familie alcătuite din persoane de același sex, nu înseamna că trebuie să mergem orbește pe calea spiritului de turmă, pentru că Dumnezeu ne-a dat discernământ, ori aici nu există cale de mijloc. Da sau nu, imi apăr sau nu-mi apăr valorile morale și credința și nu mă ascund în spatele unei toleranțe greșit înțelese”, declara părintele pentru publicația livearad.ro.

Tânărul mai afirmă și faptul că o față bisericească ce promovează familia tradițională este cea care e împotriva firii.

„E o chestiune care poate fi interpretată ca o răzbunare. N-a spus niciun preot din țara asta că nu ar fi de acord cu relațiile homosexuale. Toți spun că Biserica dezaprobă astfel de atitudini. Dar cine strigă că aceste lucruri sunt împotriva firii?! Exact cei care fac aceste lucruri!”, mai adaugă tânărul.

Cine este starețul Justinian Tibil?

Acum 20 de ani, părintele Justinian Tibil ridica una dintre cele mai importante mănăstiri din Mitropolia Banatului. Pe atunci avea doar 26 de ani și a fost ajutat de credincioși să construiască lăcașul de cult. La zece ani de la înfiinţarea mânăstirii, starețul a fost ridicat la rangul de Arhimandrit.

În anul 2016, starețul Justinian Tibil își lansa cartea „Pe cărări de suflet. Flori duhovnicești din grădina Teiușului”, o carte în care preotul își povestește trăirile din viața preoțească și nu numai. Patru ani mai târziu preotul o lua pe cărările Facebook-ului și a desfrâului online.

Pe parcursul anilor în care a activat ca stareţ, Justinian Tibil a publicat, în funcţie de posibilităţile financiare, cărţi, broşuri, articole şi pliante.

La final de septembrie 2019,  fața bisericească mai primește un titlu onorific de data asta din partea comunității, cel de cetățean de onoare al Caransebeșului.

Inițiatorul proiectului de hotărâre, consilierul PSD Florin Bogdea. Pentru că propunerea nu a trecut de votul colegilor, chiar și a celor de partid, Florin Bogdea i-a solicitat primarului Felix Borcean să-și dea avizul pentru introducerea pe ordinea de zi a ședinței de consiliu din 24 septembrie.

Acest titlu de cetățean de onoare nu este singurul, starețul fiind cetățean de onoare din luna iulie a anului 2019 și în comuna Poienile Izei din județul Maramureș.

Potrivit unor surse se pare că acest caz nu este unul singular și că în cadrul Episcopiei Caransebeșului sodomia nu mai este de mult un subiect taboo, mai mulți preoți și prelați fiind implicați în relații intime cu bărbați.

O anchetă de

Iulia Bălușă și Dani Stanciu

Articolul precedentȚara „arde” și prim-ministrul demis se dă pe bicicletă
Articolul următorALDE este oficial alături de Guvernul Orban