Fostul soț al Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocoș, a pretins în cadrul procedurii de achiziție a licențelor IT, pentru a asigura unui grup de firme atribuirea contractului, foloase necuvenite de 17,5 milioane euro pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, a dezvăluit marți dimineață Direcția Națională Anticorupție. Procurorii anticorupție au dispus reținerea fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, a primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și a oamenilor de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, patronul grupului de firme Niro. Ei urmează să fie prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

UPDATE Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis miercuri dimineață arestarea preventivă pentru 30 de zile a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și a primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, implicați în dosarul Microsoft.
Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Nicolae Dumitru sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată și spălare de bani.
Potrivit comunicatului DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții nu tocmai favorabile pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate în dosar.
Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.
Prin HG 199/2008 contractul a fost transferat de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației. „La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, se arată în document.

Întâlnire de taină Cocoș-Ștefan-Sandu

Gheorghe Stefan

DNA precizează că în primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.
„În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”, se mai arată în comunicat.
DNA menționează că pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș, Ștefan și Sandu, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. „La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ștefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoș (9.000.000 euro)”, mai susțin procurorii DNA.

Intră în scenă Niro

Nicolae Dumitru

În legătură cu faptele reținute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că premisele încheierii contractului-cadru se referă la faptul că în 2003, în contextul în care distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa înlesnească încheierea și respectiv derularea contractului, prin susținerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influența pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.
„Astfel, în această afacere a fost cooptat și Nicolae Dumitru, care trebuia să își exercite influența asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Șerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obține încheierea contractului. Pentru obținerea unui profit substanțial, care să asigure și plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administrația publică și astfel, în funcție de numărul de licențe achiziționat, prețul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 și 60% raportat la prețul de listă)”, au mai dezvăluit procurorii.
DNA a reținut că discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniștri și alte persoane implicate: „Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu — ministru coordonator al SGG, Dan Nica — ministru al Comunicațiilor, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group, pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă și primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”.

Articolul precedentPercheziții la CFR Călători, CFR Marfă și la firma lui Călin Mitică.
Articolul următorViorel Hrebenciuc a fost reţinut pentru 30 de zile