Sursa: Facebook

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), asigură că nu are nimic de ascuns în ceea ce privește ultimele informații apărute în spațiul public legate de veniturile sale.

Săptămâna aceasta, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Curtea de Conturi a descoperit că Toni Greblă a încasat mai mulți bani decât avea dreptul legal ca președinte al AEP și i-a cerut să returneze o parte din sumă – să își reducă salariul lunar, dar și diurna.

Așa că azi, când Greblă a venit în fața jurnaliștilor pentru a da lămuriri cu privire la câteva hotărâri adoptate în ședința de Guvern legate de alegerile pentru președintele României, acesta a fost chestionat și cu privire la concluziile Curții de Conturi.

Ca și anterior, Greblă a arătat că a existat o problemă, care însă nu îi aparține: „În ziua în care am venit președinte la Autoritatea Electorală Permanentă am semnat niște ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă și sunt împuterniciți să semneze documente în relația cu băncile, alte câteva tipuri de ordine care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizației președintelui Autorității Electorale Permanente”, a explicat Greblă.

Cum ar veni, a semnat „ca primarul”: „Mi-a fost adus, cum mi-au fost aduse și celelalte ordine, având pe spate cinci semnături ale șefilor direcțiilor respective: Direcția Juridică, Direcția de Resurse Umane, Direcția Financiară și ordinul contrasemnat de secretarul general al Autorității Electorale Permanente. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizațiile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea: „cu condiția să-și desfășoare același fel de activitate în aceleași condiții”. Secretarul general și colegii mei, ceilalți care dispuneau, au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate și că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului, fără să țină cont de această înghețare a salariului minim la nivelul anului 2019”.

Abia după ce secretarul general a fost trimis în judecată, acesta ar fi înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizația președintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat legea la un cuantum superior.

Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce e vorba. Părerea Curții de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de înghețare a indemnizației la nivelul anului 2019, lucru ce l-am făcut în aceeași zi. Tot în aceeași zi am semnat un angajament de plată, prin care în următoarele luni mi-au fost reținute și îmi vor fi reținute diferențele de bani până ajungem la zero cu această situație.

Angajamentul de plată l-am luat acum patru sau cinci luni de zile, numai… șase, nu mai știu exact. În fiecare lună mi-au fost reținute sumele de bani. Cred că în două luni de zile sau în trei luni de zile se termină cu această situație.

Raportul Curții de Conturi nu a fost finalizat, însă eu am intrat în legalitate încă de atunci, am semnat angajamentul de plată, astfel încât din punct de vedere al Curții de Conturi lucrurile sunt închise, dar ele trebuie formalizate prin raportul pe care îl încheie, cum bine ştiţi, după fiecare control. (…)

Nu m-am uitat la ce indemnizație am. (…) până nu am chemat Curtea de Conturi, nu mi-a spus nimeni că este ceva în neregulă”, a precizat Toni Greblă, care a subliniat, întrebat fiind, că „90%, 85-90% din sumă am și restituit-o, urmând ca în următoarele două luni, până la sfârșitul anului, să fie încheiată această socoteală”.

Mai mult, Toni Greblă consideră toată povestea încheiată și lămurită, așa că nu are „de gând” să demisioneze, mai ales că „nimeni nu mi-a cerut acest lucru”.

Articolul precedentGuvernul pregătește alegerile prezidențiale
Articolul următorȘase medici chirurgi și o asistentă din Timișoara, acuzați de luare de mită