Liderul PNL, Ludovic Orban a reacționat după ce social democrații și-au proclamat „în mod fals” victoria în alegerile locale parțiale, cu precizarea că cele 17 primării câștigate sunt de fapt o pierdere. Mai mult, a ținut să îi atragă atenția lui Vasile Dîncu (sociolog, președintele Consiliului Național al PSD), cu privire la sondajele pe care acesta din urmă le-a „aruncat” în spațiul public și despre care spune că sunt toxice și măsluite și că ar fi cazul să le „bage în sertarele PSD”.
Potrivit lui Orban și în conformitate cu datele de la Autoritatea Electorală Permanentă și numărătorii paralele efectuate de liberali, „PNL a câștigat alegerile locale care au avut loc duminică în cele 36 de localități, cu un număr de peste 35.000 de voturi pentru candidații partidului, comparat cu un număr de aproximativ 34.000 de voturi luate de cei de la PSD. În ceea ce privește numărul de primari, PNL a câștigat 15 primării. De asemenea, am câștigat alegerile la Consiliul Local Cojasca, o premieră în ultimii 31 de ani.
Am reușit performanța de a câștiga în 5 localități unde erau primari PSD, înainte de aceste alegeri. Vă dau ca exemplu Braniștea din județul Dâmbovița, Vicovul de Sus, Bumbești Pițic, și Voiteg, în județul Timiș. Anterior alegerilor, PSD deținea 22 de primării, iar acum au mai câștigat doar 17”, a spus Ludovic Orban, luni, la Parlament.
Acesta a adăugat că „în privința procentelor, domnul Dîncu și sondorii de casă ai PSD, care intoxică media și opinia publică cu sondaje măsluite ar putea să-și bage sondajele în sertarele PSD. Ca procent, PNL a obținut la aceste alegeri locale 40,5%, în timp ce PSD a obținut 39%.”
Liberalii nu vor vota moțiunea de cenzură
Totodată, Ludovic Orban le-a cerut celor de la PSD să nu se mai implice în campania internă a PNL, mai ales în contextul în care, marți, 29 iunie (ora 14.00), se va vota dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, premierul fiind contracandidatul lui Orban la conducerea formațiunii. Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD, semnată de 156 de deputați și senatori.
„Niciun parlamentar al PNL nu va vota moţiunea de cenzură. La nivelul coaliţiei s-a hotărât, tocmai ca să nu existe niciun fel de dubiu şi de problemă legată de exercitarea votului, ca parlamentarii din formaţiunile politice din arcul guvernamental să fie prezenţi şi să nu voteze. Obiectivul nostru este acela ca PSD să nu obţină niciun vot în plus faţă de voturile pe care le au parlamentarii PSD şi cei de la AUR, care am înţeles că sprijină moţiunea, mai exact să nu ia niciun vot de la parlamentarii din cadrul coaliţiei de guvernare”, a mai spus președintele PNL.
Acesta a menționat că decizia a fost luaă în urma unei discuții la nivelul coaliției de guvernare, astfel încât lucrurile să fie foarte clare. „Au fost foarte multe minciuni vehiculate de cei de la PSD legate de posibilitatea ca fie parlamentari PNL, fie parlamentari din alte grupuri parlamentare să voteze moţiunea de cenzură. Şi această decizie care s-a luat la nivelul coaliţiei a fost tocmai pentru a arăta foarte clar că această moţiune de cenzură este un balon de săpun şi că nu are nici cea mai mică şansă să treacă” a explicat Ludovic Orban.
Florin Cîțu vrea să-i readucă acasă pe acei „fii rătăcitori” liberali, îndepărtați de Orban