În scurt timp, vaccinul anti-Covid va putea fi administrat inclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, dat fiind că la finalul lunii Agenția Europeană a Medicamentului urmează să dea autorizare pentru acest segment de vârstă.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, spune că, din cercetările efectuate, vaccinul nu are alte reacții adverse la copii decât cele cunoscute până acum, iar administarea serului mai depinde în continuare de câteva formalități.
„Pe 29 – 30 mai, Agenția Europeană a Medicamentului va emite autorizare pentru copiii cu vârste de 12 – 15 ani. Vorbim despre aceleași reacții adverse găsite și la cei de peste 16 ani. Nu s-a identificat nicio reacție adversă atipică. Comisia ia act de această recomandare, definește autorizarea, se traduce prospectul în limba română și putem administra vaccinul”, a declarat Valeriu Gheorghiță, citat de Aleph News.
Acesta a comentat și solicitarea șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) transmisă statelor de a dona dozele de vaccin în loc de a a trece la vaccinarea copiilor, sfat legat doar folosirea cu prioritate a numărului de doze pe care fiecare țară în parte le-a contractat.
„Pentru regiunea Europei au fost contractate mai multe doze, încât putem asigura vaccinarea copiilor, dar putem să și donăm”, a explicat Gheorghiță.
Iar în România dozele par a fi mai mult decât suficiente, în condițiile în care în ultimul timp numărul românilor care se vaccinează a scăzut considerabil. O situație deloc îmbucurătoare, dat fiind că mai avem mult până când putem vorbi de o imunitate de grup. Ieri, potrivit datelor oficiale, România a ajuns la 4.232.837 de persoane vaccinate, dintre care 3.361.054 au făcut schema de imunizare completă.
„Ținta de 10.4 milioane este echivalentă cu imunitatea de grup. Avem nevoie să diminuăm circulația virusului. În România, avem de 2-5 ori mai multe persoane care nu știu că au trecut prin boală. Când avem o rată de incidență de 1 la mie, rata raportată era de 6 la mie, aveam de 6 ori mai mulți decât cei raportați. 35% dintre persoanele care au trecut prin boală au fost și vaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.