sursă foto: DNA

DNA pare să fi dat lovitura cu nou dosar care vizează achiziționarea de măști pe timpul pandemiei. Procurorii s-au autosesizat și au pus la cale un nou dosar menit să-i DEMAȘTE pe toți cei ce au profitat de haosul și debandada din sistem pentru a face profit.

„În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE”, a declarat şeful DNA, Crin Bologa.

DNA, pe urmele SC Romwine&Cofee SRL

De altfel, din declarațiile șefului DNA înțelegem că suspiciuni în legătură cu „fraudele” comise cu materiale de protecție existau deja de ceva vreme, cu toate că un dosar în acest sens a prins „viață” abia acum.

În luna aprilie, G4Media.ro primea următoarele informații „pe sub masă”: „Având în vedere informațiile publicate în spațiul public, privind faptul că Guvernul României, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziționarea de măști de protecție, contractul fiind atribuit SC Romwine&Cofee SRL, înființată în urmă cu un an și având ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”, existând indicii privind conduitele unor funcționari publici care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au îndeplinit un act în mod defectuos, utilizând o societate comercială fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a prețului de achiziție a respectivului produs, și prin aceasta cauzând o pagubă bugetului de stat de peste 1.000.000 de euro, obținându-se totodată un folos material pentru persoanele implicate în operațiune (…), ne sesizăm din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, (….) și art 13 din Legea nr. 78 din 8 mai 2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție”.

Nume grele și îmbârligături

DNA Constanța ar fi deschis un dosar destul de cuprinzător cu plecare de la SC Romwine&Cofee SRL. De-aici, potopul, întrucât o parte dintre cei implicați au decis brusc că nu-i rost de rămas pe la noi prin țară, așa că au făcut ce-au făcut și și-au luat tălpășița rapid.

Mai pe larg SC Romwine&Cofee SRL a achiziționat măști, cu toate că domeniul de activitate nu are nici în clin, nici în mânecă cu cel sanitar, ca mai apoi să înceapă să le vândă la prețuri nesimțite, numele firmei devenind astfel sinonim cu „speculă”.

Partea comico-tristă este că cel ce se află în spatele SC Romwine&Cofee SRL este unul dintre vechii sponsori PNL Giurgiu, după cum declară cei de evz.ro. Mai în detaliu, Hideg Robertino Cătălin, pentru c-așa îl cheamă pe omul nostru, s-a trezit brusc în situația de-a nu mai avea „după ce bea apă” pe timp de pandemie. Câteva contracte publice ar fi avut el, dar insuficient plătite pentru ca nevoile personale să nu aibă de suferit. Așadar, s-a adaptat situației.

Și-acum vine întrebarea: de ce i-au fost permise acestuia afacerile cu măști, mai ales în condițiile în care prețurile practicate de acesta depășeau cu mult limitele bunului simț? Pentru că cineva, acolo sus, i-a permis.

Și pentru că fără niște asociați de încredere viața poate deveni pustie, Hideg s-a împrietenit rapid cu Cristian Burci și cu Nelu Iordache. Caz în care nu știți cine e Cristian Burci, haideți să lămurim și acest aspect: patronul Adevărul.

Întrebat de către reporterul evz.ro dacă are vreo legătură cu această afacere, Burci a declarat că nu, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, recunoscând, însă că-l cunoaște pe Cătălin Hideg.

Cu puțin noroc și cu anchete bine făcute, cei de la DNA au, astfel, șansa de a-i „înfiera” pe câțiva dintre cei ce au impresia că pot face ceea ce doresc.

Articolul precedentTăriceanu a găsit secretul relansării țării noastre: mărirea pensiilor cu 40%
Articolul următorFost director din Primăria Constanța, găsit cu peste 40.000 de euro pe care nu îi poate justifica
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.