Alocații copii

Șase parlamentari PNL au depus un proiect inițiat de Robert Sighiartău care prevede atât dublarea alocațiilor pentru familiile cu venituri mici ce au copii în întreținere, dar și creșterea numărului de beneficiari. Proiectul de lege prevede creșterea valorii Alocației pentru Susținerea Familiei (ASF), al cărei cuantum nu a mai crescut de 7 ani, în condițiile unei inflații galopante în acest an, spun inițiatorii. Potrivit proiectului de lege, acest ajutor poate fi primit de familile care au un venit lunar mediu net per membru de familie de până la 420 de lei, față de actualul nivel de 210 lei. În ceea ce privește majorarea alocației, ea va ajunge pentru familiile cu un copil la 172 de lei, față de 86 de lei acum.

Proiectul are rolul de a încuraja natalitatea

În ceea ce privește impactul bugetar și sursă veniturilor, inițiatorii proiectul arată că banii vor putea fi luați din ”surplusul de încasări fiscale determinat de veniturile bugetare din TVA și accize, care în anul 2022 se situează mult peste prognozele care au stat la fundamentarea legii bugetului de stat pentru anul în curs”. Potrivit inițiatorilor legii, proiectul are rolul de a încuraja natalitatea. Sub 180.000 de copii s-au născut anul trecut, potrivit unui anunț făcut de Institutul Național de Statistică. În 2020 se născuseră puțin peste 200.000 de copii.

”Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Desigur că aceste diferenţe între vârsta medie la prima naştere şi vârsta medie la prima căsătorie, şi mai ales diferenţa negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează şi creşterii ponderii naşterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necăsătorindu-se, nu mai contribuie la obţinerea vârstei medii la prima căsătorie, deşi contribuie la obţinerea vârstei medii la naşterea primului copil”, atrag atenția cercetătorii din INS într-o lucrare despre evoluția natalității și fertilității.

Explozie puternică într-un bloc din Pitești

Articolul precedentExplozie puternică într-un bloc din Pitești
Articolul următorRusia, avertisment către Occident: Nu sfătuim să ni se pună în continuare răbdarea la încercare