iohannis referendum
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor un mesaj de Paște, într-un clip publicat duminică dimineață pe pagina sa de Facebook.

„Hristos a înviat! Dragi români, vă doresc sărbători luminate, cu liniște și pace în suflet alături de cei dragi”, a spus șeful statului.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele. Aseară, milioane de români au mers la catedrale, biserici şi mănăstiri în întreaga ţară. Oamenii au asistat la slujbă, iar la miezul nopţii au spus într-un singur glas „Hristos a înviat!”. Apoi, preoţii au împărţit Lumina Sfântă venită mai devreme de la Ierusalim, iar românii au aprins candele şi lumnânări, pentru a duce acasă taina Învierii.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în ţară, sâmbătă seara, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul. Cuvântul Paşte vine din ebraicul pesah, care însemna trecere. Paştele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgăduinţei, Canaan. Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Articolul precedentFrans Timmermans: nu vom accepta ca în România lupta anticorupție să fie diminuată
Articolul următorCreatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit într-un accident rutier în Constanţa