Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, este campionul risipei în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor vechi. Potrivit documentelor oficiale, preţul reabilitării unor imobile din sectorul 1 al Capitalei e demn de Cartea Recordurilor: aproape 36.650 de euro/apartament. Asta, în condiţiile în care alţi edili au avizat lucrări ale căror costuri s-au ridicat la doar 550 de euro pe apartament. Specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului susţin că, în toate aceste cazuri, „proiectele au fost «standard» şi s-au folosit aceleaşi materiale de construcţii”.

Primul semnal de alarmă cu privire la banii risipiţi de Chiliman a fost tras de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. „Domnul Chiliman are, în acest moment, pe mână cel mai mare buget de sector din Bucureşti. Ce face el cu acest buget? Reabilitează termic locuinţe la cel mai mare preţ din ţară. Dacă media reabilitărilor termice este de 2.500 de euro/apartament, la Chiliman în sector blocurile se reabilitează şi cu 30.000 de euro/apartament. Cifrele sunt la noi la minister”, declarat, recent Elena Udrea.

Chiliman: ”Bla-bla”

Chiliman a răspuns acuzaţiilor printr-un comunicat de presă în care susţine că reabilitarea termică a blocurilor va continua în sector şi o acuză pe Udrea de „afirmaţii mincinoase” în „aşa-zisul raport de evaluare al programului de reabilitare termică”:  „Nu înţelegem însă indignarea doamnei Udrea faţă de costurile pentru procesul de reabilitare termică, costuri care se înscriu în media naţională stabilită de minister.”
Primăria a mai susţinut, în comunicatul emis, că media costurilor de reabilitare termică în sectorul 1 este de 81 euro / metrul pătrat (defalcat: lucrări de bază – izolare termică suprafaţa opacă (pereţi), suprafaţă vitrată (geamuri), terasa imobilului şi subsolul care înseamnă 63,24 euro/metrul pătrat, inclusiv TVA – la care se adaugă costuri de înlocuire a instalaţiei termice, montarea şi demontarea instalaţiilor de pe faţadă, lucrări de reparaţii a faţadei imobilului, lucrări de reparaţie a terasei imobilului, montarea de glafuri (pervaze), lucrări de refacere a infrastructurii la nivelul soclului aferent imobilului, dar şi alte lucrări. Astfel, Chiliman precizează că în sectorul 1, media costurilor de reabilitare termică este de 81 de euro/mp, preţ care este în media naţională stabilită de minister şi sub media pe Bucureşti.

36650 euro, reabilitarea unui apartament

Cifrele oficiale îl contrazic pe Chiliman. Nu vorbim despre cifrele de la minister, cât chiar despre cifrele oficiale de pe pagina de Internet a sectorului 1. Să luăm, de pildă, anexa la hotărârea Consiliului local 301, aprobată de consilieri în şedinţa din data de 23 iulie 2009. Cum tabelul votat de consilieri cuprinde atât preţurile cât şi numărul de apartamente al fiecărui bloc reabilitat nu a fost decât o simplă problemă de aritmetică să determinăm preţul reabilitării termice pentru un apartament.

Rezultatul, pe care vi-l prezentăm în tabelul alăturat, este chiar mai stupefiant decât cifrele ministerului. confirmă datele din raportul ministerului Dezvoltării. Potrivit raportului MDRT, cea mai mare factură pentru reabilitarea unui apartament eliberată de Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman ar fi de 30.906 euro, plătită pentru fiecare dintre cele 12 apartamente ale unui bloc de pe bd. Dacia. Suma reprezintă însă numai costul pentru construcţie montaj, totalul cheltuielilor pentru fiecare apartament din blocul de pe bulevardul Dacia fiind chiar mai mare – 36 647 euro/apartament, preţ cu care poate fi cumpărat în ziua de astăzi, chiar apartamentul. Nu este singura cheltuială aberantă. Majoritatea blocurilor au fgost reabilitate termic cu peste 10.000 de euro pe apartament, cinci dintre acestea chiar cu peste 20.000 de euro. Cel mai mic tarif din lista pe care v-o prezentăm alăturat este de 7118 euro/ apartament, de trei ori mai mare decât media naţională.

Pentru a evita astfel de situaţii, ministerul a modificat anul trecut legislaţia şi a introdus standarde de cost, care trebuie respectate. În caz contrar, primarii nu mai primesc ajutor de la stat pentru reabilitarea imobilelor din zona pe care o administrează. Iar, potrivit noului act normativ, preţurile fără TVA acceptate sunt: 2.035 de euro pentru o garsonieră, 2.860 de euro pentru un apartament cu două camere şi 3.630 de euro pentru unul cu trei camere.
Lucrările de reabilitare sunt finanţate în proporţie de 50% de MDRT, 30% din costuri sunt acoperite de la bugetul local, iar 20% – de proprietari. Este lesne de înţeles, în acest context, de ce consilierii de la sectorul 1 au votat ca asociaţiile de proprietari să nu plătească nimic (partea lor este suportată din bugetul sectorului). Dacă le-ar fi cerut 20% din bani, le-ar fi dat oamenii cu blocul în cap! Aşa îşi fură doar căciula.

Articolul precedentPatriciu „zboară” SMURD de pe Băneasa
Articolul următorSubalternii lui Boagiu se denunţă reciproc la Tribunal