Sursa: DIICOT

Percheziții ieri în mai mult județe din țară, într-un dosar instrumentat de autoritățile franceze, în legătură cu furtul de aparatură stomatologică din această țară.

Vizate sunt mai multe persoane, nu doar fizice, ci și juridice, în cauză penală aflată în instrumentarea Secțiunii de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naționale Franceze fiind cercetate fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători în vederea săvârșirii unei infracțiuni.

Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Tulcea, Maramureș, Iași, Suceava și Brașov, fiind astfel depistate opt persoane față de care autoritățile franceze au emis mandate de arestare europene.

Cei opt au fost reținuți de procurorii români, în condițiile în care în urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate aparate și instrumente medicale stomatologice, despre care se crede că sunt echipamentele sustrase de pe teritoriul Franței (aparatură stomatologică și accesorii pentru aceasta – scanere intraorale, implantoare, sisteme de magnificație, seringi electronice).

Totodată, DIICOT arată că a fost ridicată și suma de 16.500 euro, precum și mai multe telefoane mobile, înscrisuri, 106 cartușe cu glonț de 9 mm, precum și alte mijloace de probă. „De asemenea, au fost ridicate o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală (toate suspuse regimului autorizării) deținute ilegal”, au mai detaliat anchetatorii.

Cercetările, efectuate cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante, vizează membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică, pe teritoriul Franței.

Autoritățile franceze, în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală prin Jurisdicţia Inter-Regională Specializată (JIRS) din Nancy – Franţa, au formulat 15 ordine europene de anchetă, din aceste activități de cooperare, rezultând faptul că membrii grupului (alcătuit din cetățeni români), în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, au săvârșit 19 infracțiuni de furt, pe întreg teritoriul Franței, fiind sustrase peste 3.000 de bunuri din societăți care fabrică sau comercializează aparatură medicală stomatologică. Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.500.000 de euro. (…)

Activitățile de cooperare internațională au fost realizate cu suportul EUROJUST și EUROPOL, la acțiune participând și anchetatori francezi și ofițeri de legătură ai Jandarmeriei Naționale Franceze din cadrul Ambasadei Franței la București.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de investigații criminale, criminaliști și cei ai serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Tulcea, Iași, Suceava, Maramureș și Brașov
”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Articolul precedentPopescu Piedone dă în judecată ANI pentru intenția de manipulare a voturilor
Articolul următorGeoană și prezidențialele: „Oamenii vor să fie siguri că își dau viitorul pe mâna unui președinte pe care ei să-l aleagă, nu mașinăria de partid”