Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

Acum două zile, site-ul www.sputnik.md era blocat în Republica Moldova.

Motivul? Publicația e ”promotoare de informații ce incită la ură și război”.

Astăzi, România a anunțat măsuri asemănătoare, vizând toate site-urile/publicațiile care lansează fake news, în contextul conflictului din Ucraina.

Cu alte cuvinte, ok, am închis ochii la dezinformare și spălare pe creier. Dar, în momentul în care un război se-ntâmplă, dezinformarea ar trebui să înceteze. Măcar din decență pentru victime, dacă nu din convingere sau solidaritate.

Și nu, nu se cheamă cenzură. Cenzura se-ntâmplă când informațiile pe care le publici sunt reale, și cineva încearcă să nu te lase să faci public adevărul.

Pe cine promova Sputnik în România?

Printre persoane publice de la noi, intens mediatizate de Sputnik, menționăm câteva nume: Călin Georgescu, George Simion, Sorin Lavric, ÎPS Teodosie și Diana Ivanovici-Șoșoacă.

Aceeași Șoșoacă care țipa, acum câteva zile, că războiul din Ucraina e făcătură. Că nu e real. Că oamenii ăia de la granițe au plecat de nebuni de acasă.

Îmi spuneţi, vă rog, unde sunt „atrocităţile” comise? Unde sunt bombardamentele, unde e nebunia frontului?”, se întreba senatoarea, pe pagina de Facebook.

Oricum, uitându-mă la nume, nu pot să nu observ un tipar. Vă las să-l descoperiți și voi.

Sputnik Republica Moldova – demisie în masă

Opt jurnaliști au demisionat.

Bineînțeles că o să întrebați: ”Dar de ce s-au trezit de-abia acum? Nu și-au dat seama că lucrează pentru o redacție părtinitoare, care dezinformează?

Răspunsul vine de la cei care au ales să plece:

În contextul ultimelor evenimente regionale, extrem de grave, ne-am exprimat dezacordul cu politica editorială a redacției care se impune în aceste momente și care contravine normelor deontologice al ejurnaliștilor, precum și bunului simț. Noi, cetățeni ai acestei țări, nu dorim să fim implicați în dezinformări și manipulări. Am încercat să păstrăm în cadrul redacției radio un echilibru social și politic, dar lucrurile au degradat”, spun aceștia.

Cu alte cuvinte: au încercat să-și facă, pe cât de obiectiv posibil, meseria. Când a fost clar că pentru Sputnik nu adevărul, ci propaganda contează, au decis să plece.

Mi se pare cât se poate de corect. Încerci să fii obiectiv. Speri să poți, dacă nu schimba mentalități, măcar să dai cititorilor un imbold spre a gândi liber. Spre a căuta adevărul din mai multe surse. Spre a-l învăța să gândească nu cum gândești tu, ci cum crede el de cuviință, dar cu argumente nemestecate, de alții, înainte. Cu argumentele lui, pe care le-a căutat și dedus singurel.

Ei, și când vezi că nu se poate, apelezi la ultima opțiune: îți dai demisia. Pentru că adevărul poate avea mai multe nuanțe. Obiectivitatea, nu.

Articolul precedentApropiat de-al lui Putin: “Nu ştiu ce s-a întâmplat în capul lui”
Articolul următorJustiție „paralizată”. Medicul Cătălin Cîrstoveanu, „scutit” de toate cercetările penale. Colegiul Medicilor se va pronunța dacă se face vinovat de malpraxis
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.