Sursa foto: Facebook

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ministrul Familiei Gabriela Firea a declarat că toți copiii ucraineni refugiați în țara noastră primesc sprijin din partea direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului.

De asemenea, fostul edil al Capitalei a mai precizat că asistenții sociali sunt alături de orice copil care solicită statutul de refugiat sau care este lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi.

Totodată, ministrul Familiei a precizat că s-a stabilit o procedură de lucru comună pentru a asigura protecția drepturilor copiilor refugiați.

Luăm măsuri suplimentare față de eforturile pe care deja le depun colegii noștri din țară

„Fiecare direcție din județele cu puncte de frontieră (Maramureș, Suceava, Tulcea, Botoșani, Iași, Galați și Vaslui) desemnează o persoană responsabilă de coordonarea intervențiilor și care păstrează legătura cu toate celelalte instituții. Fiecare direcție județeană lucrează cu toți angajații vorbitori de limbă ucraineană/rusă, dar și cu voluntarii care cunosc aceste două limbi străine și sunt dispuși să dea o mână de ajutor”, a scris Firea.

De asemenea, fostul primar general al Capitalei a mai anunțat că toate locurile disponibile în serviciile rezidențiale și la asistenții maternali pentru copiii singuri sau mamele însoțite de părinți sunt incluse într-o bază de date online „pentru a se ști în orice clipă unde pot fi duși acești copii.”

Totodată, Gabriela Firea a declarat că asistenții sociali de la graniță vor oferi sprijin pentru înregistrarea copiilor și însoțitorilor acestora.

„Asistenții sociali de la graniță solicită echipele mobile ale direcțiilor pentru preluarea copiilor neînsoțiți și care au nevoie de protecție specială. Copiii neînsoțiți de părinți sunt protejați prin plasament de urgență, așa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Măsura plasamentului durează până la identificarea părinților sau a altor membri ai familiei. La stabilirea măsurii de protecție specială sunt căutați, în special, asistenți maternali vorbitori de limbă ucraineană/rusă”, a mai spus ministrul Familiei.

În încheierea mesajului său, Gabriela Firea a spus că va colabora în continuare cu UNICEF România și cu Salvați Copiii România, precizând că la Sighetu Marmației, un reprezentant al ANPDCA este alături de UNICEF pentru a organiza primul centru de tip Blue Dot – un centru de suport pentru refugiați unde se asigură prim ajutor, consiliere, spațiu sigur de cazare sau consiliere juridică.

Ministrul Gabriela Firea: Asociația „Salvați Copiii România” oferă sprijin la granițele cu Ucraina

Articolul precedentJustiție „paralizată”. Medicul Cătălin Cîrstoveanu, „scutit” de toate cercetările penale. Colegiul Medicilor se va pronunța dacă se face vinovat de malpraxis
Articolul următorVaticanul vrea pace în Europa: „Nu este niciodată prea târziu”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.